JUSS OG SAMFUNN

Sony sier nei til ulåst musikk på iTunes

Sony BMG vil ennå ikke gjøre som EMI og selge musikk uten kopisperre på iTunes.

I april ble det kjent at EMI som det første plateselskapet i verden, har inngått avtale om å selge musikk på iTunes uten kopisperre, det vil si uten noe DRM-system («digital rights management»). EMIs nye direktør for digitale medier sier nå at salget av ulåst musikk har vært en stor suksess siden det kom i gang i mai.

En indikasjon er salget av et av tidenes mestselgende album, Pink Floyds «Dark Side of the Moon». Salget av dette albumet har vokst med 350 prosent siden versjonen uten kopisperre ble lagt ut for salg, sier EMIs Lauren Berkowitz til Macworld.co.uk.

EMIs salg av DRM-fri musikk i høyere formatkvalitet begynte i mai på nettbutikkene 7Digital og Apples iTunes.

    Les også:

Men til tross for dette, vil Sony BMG ennå ikke endre på sitt salgsmønster.

– Inntil videre kjører vi videre på DRM. Det er alt for mange og viktige spørsmål både i forhold til rettighetsavklaringer og løsninger til at vi kan gå inn på en slik ordning, sier administrerende direktør Lena Midtveit til digi.no.

Hun lar seg ikke imponere av den tilsynelatende sterke veksten i salget av Pink Floyds albumet «Dark Side of the Moon».

– Jeg tror vel ikke at forbrukeren bevisst vil hjelpe plateselskaper til økning i salget når de selger uten kopisperre. Det hele er vel et spørsmål om hva veksten sammenlignes med fra tidligere, framholder Midtveit.

Hun presiserer at Sony BMG nå jobber med forbrukervennlige løsninger som skal gagne forbrukeren, men også ivareta de rettigheter som artistene har på kontrakt mot plateselskapet.

– Vi ønsker å finne løsninger der ikke alt av rettigheter er opphevet, men der brukeren kan ha maks avspillingsmuligheter på enheter uten at musikken skal distribueres fritt, sier Midtveit til digi.no.

Forbrukerombudet Bjørn Erik Thon på sin side mener det nå bare er tidsspørsmål før de andre plateselskapene kommer etter og legger ut musikken sin på iTunes.

Nå når EMI har brutt ut, kan ikke andre tvilholde på sine DRM-løsninger, sier Thon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.