JUSS OG SAMFUNN

Sony visste om batteriproblemer i fjor

Nærmere ti millioner batterier må byttes. Sony innrømmer at de ble klar over problemer i fjor.

25. okt. 2006 - 09:01

Siden den første kunngjøringen fra Dell i august, har Sony måttet gå med på et tilbakekallingsprogram som innebærer at 9,6 millioner batterier til bærbare PC-er må byttes ut. Batteriene er av typen litium-ion. Tilbakekallingen skyldes problemer med overoppheting som i sjeldne tilfeller har ført til brann.

    Les også:

I går arrangerte Sony en pressekonferanse i Tokyo der selskapets ledelse for første gang forklarte seg etter batteriskandalen. Med bøyde hoder, på japansk vis, ba de om unnskyldning.

De forklarte at de ble gjort oppmerksomme på problemer med Sony-batterier på Dell-maskiner for rundt et år siden, og gjennomførte tiltak som de trodde var tilstrekkelige til å løse saken. De første tilbakekallingene, fra Dell og Apple, overrasket dem.

Sony advarte at de hadde ikke tilstrekkelig produksjonskapasitet til å lage batterier for å erstatte de som er erkjent som defekte, samtidig med at de overholder løpende produksjonsavtaler.

Det innebærer at Dell, Apple og andre kunder er henvist til konkurrenter som Sanyo og Matsushita, som begge fra før har større andeler av litium-ion-markedet enn Sony.

Det skal være detaljer innen hvordan batteriene lades på, som har mest å si for hvorvidt de ble overopphetet eller ikke.

Sony har satt av 430 millioner dollar på kvartalsregnskapet til å dekke tapene som følge av tilbakekallingsprogrammet. Selskapet diskuterer med PC-leverandører som krever at Sony tar på seg en større andel av utgiftene. Det anslås at rundt 2 prosent av Sonys samlede omsetning er batterier, tilsvarende rundt 1,5 milliarder dollar på årsbasis. Selskapet forsikrer at man ikke har til hensikt å trekke seg ut av dette markedet.

Det ble understreket at batteriproblemene betraktes som et enkeltstående tilfelle, og ikke som en indikator på systematisk svikt i Sonys kvalitetskontroll. Ingen i ledelsen kommer til å trekke seg som følge av tilbakekallingen, ble det sagt.

Etter unnskyldningen og forklaringen, økte Sony-aksjen med 1,3 prosent på Tokyo-børsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.