RESULTATERFINANS

Soper inn på Windows 7

Gir Microsoft et enormt overskudd, men i nettskyen blør selskapet videre.

23. juli 2010 - 08:50

Microsoft er et av tidenes mest suksessrike selskap uansett bransje. De som trodde Apple har blitt en mer lønnsom virksomhet, må tro om igjen.

Programvaregigantens omsetningen gjør nemlig et byks, med en økonomi særlig smurt av godt salg av produktene Windows 7 og Office 2010.

De siste tre månedene har Microsoft inntekter på 16,04 milliarder dollar, opp 22 prosent fra samme periode i fjor.

Det viser selskapets avvikende fjerde kvartalregnskap, som ble avsluttet den 30. juni og presentert i går.

Microsoft har så langt solgt 175 millioner lisenser til Windows 7, opplyser selskapet.

50 prosent vekst

Sammenlignet med samme kvartal i fjor økte Microsoft driftsresultatet med 49 prosent til 5,93 milliarder dollar. Nettoresultat etter skatt ble 4,52 milliarder dollar, en vekst på 48 prosent. Det utgjør en gevinst per aksje på 0,51 dollar.

Apple omsatte til sammenligning for 15,7 milliarder dollar, og satt igjen med et overskudd på 3,25 milliarder dollar. Microsofts overskudd i perioden er 1,27 milliarder dollar høyere, noe som tilsvarer 8 milliarder norske kroner.

Rekord-år

Microsoft har aldri før omsatt for mer i løpet av ett år. Regnskapsåret 2010 gir en rekordomsetning på 62,48 milliarder dollar, opp 7 prosent fra året før. Driftsresultat og resultat etter skatt ble henholdvis 24,1 milliarder dollar og 18,76 milliarder dollar.

Analytiker Brendan Barnicle i Pacific Crest Securities sier overfor Wall Street Journal at han lar seg imponere over Microsofts resultater.

- Dette viser at Office- og Windows-butikken er så sterk som den noen sinne har vært, noe som gir dem store inntekter.

Likevel bemerker han at mange investerer nå er utålmodige med tanke på selskapets nyere initiativer. Analytikeren sier de nå lurer på hva som er neste skritt. Det samme spørsmålet har vært stilt om Microsoft det siste tiåret.

Det meste av Microsofts omsetning stammer fra de tre største avdelingene, sentrert rundt henholdvis Windows, servere med utviklingsverktøy, samt Office. Disse går alle med store overskudd.

Pengesluk

Nettjenester forblir derimot et stort pengesluk. Microsofts inntekter står her stille, og endte på 565 millioner dollar de siste tre månedene, bare smuler av selskapets samlede omsetning. Driftsunderskuddet for online-divisjonen deres ble på 696 millioner dollar siste kvartal.

På ett år har Microsoft tapt 2,35 milliarder dollar på sin nettsatsing.

- Overgangen til nettskyen er godt i gang med tjenester som Windows Azure og våre nettbaserte forretningsapplikasjoner. Vi ser også frem til høstens lanseringer av Windows Phone 7 og Xbox Kinect, sier Kevin Turner, chief operating officer i Microsoft, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.