Søppelpost velter over oss igjen

Pusterommet etter stengingen av ISP-en McColo er definitivt over.

29. jan. 2009 - 15:41

Hver for seg har nettovervåkerne i henholdsvis Symantec-selskapet MessageLabs og virusbekjemperen Panda Software den samme triste beskjeden: Det er nå like mye søppelpost som det var før den amerikanske nettilbyderen McColo ble stengt i november i fjor. Stengingen fikk den umiddelbare virkningen at spammengden falt med 70 prosent. Ekspertene advarte at alt snart ville være tilbake til «det normale». Målingene bekrefter at de fikk rett.

    Les også:

Januar-rapporten til MessageLabs har overskriften «Nye botnett hever spamveksten til nesten samme nivå som før McColo». Årsoversikten til Panda viser at dippen i november var særdeles kortvarig: Ifølge dem ble det «normale» nivået gjenetablert allerede i desember.

Panda og MessageLabs har forskjellige metoder for å måle spammengden, og resultatene deres kan ikke sammenliknes innbyrdes. Men tidsseriene til hver av dem peker på det samme: De kriminelle elementene som benytter seg av zombienett for å plage verden med søppelpost har vist seg å være utrolig raske til å finne nye kanaler for sin virksomhet.

Ifølge MessageLabs er helt nye zombienett – «botnett» – etablert. Den mest aktive sender ut over 38 milliarder søppelmeldinger per dag. «Mega-D», også kjent som «Ozdok», omfatter til sammen 660 000 pc-er, hvorav i underkant av 65 000 er aktive i løpet av en dag. Hele listen ser slik ut:

MessageLabs gir denne oversikten over utviklingen av den gjennomsnittlige spamraten per måned tilbake til 2005. Opphøret av McColo fikk spamraten ned i 68,0 prosent. I januar 2009 er spamraten 74,6 prosent.

Rapporten til MessageLabs inneholder denne oversikten over nye nettsteder som sprer henholdsvis ondsinnet kode og spionvare:

Det gis ingen forklaring på hvorfor det kom så mange nye nettsider med ondsinnet kode i oktober.

Spamrapporten til Panda gir denne oversikten over spam og infiserte e-postmeldinger, måned for måned gjennom hele 2008:

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.