JUSS OG SAMFUNN

- Sørgelig, men gratis

«Digitale dødsfall» klar som iPhone-applikasjon.

17. nov. 2010 - 09:53

Har du ferie og ikke får lest papiravisen i noen uker kan du gå glipp av en dødsannonse du burde ha lest, og senere begravelsen du ellers ville ha deltatt i.

- Det kan fort bli pinlig. Dette er bakgrunnen for at jeg begynte med dette, sier Kjetil Bruvik fra Forlagsservice til digi.no.

I går lanserte han iPhone-applikasjonen «Digitale dødsfall», som gir en oversikt over hvem som har gått bort.

- Sørgelig, men gratis. Slik omtaler han løsningen.

Vil ha anmeldte dødsfall listet opp på nett: Kjetil Bruvik fra Forlagsservice.
Vil ha anmeldte dødsfall listet opp på nett: Kjetil Bruvik fra Forlagsservice.

I bunnen ligger åpne, offentlige data. Foreløpig inneholder den bare anmeldte dødsfall fra Oslo, men på sikt er ambisjonen å bli landsdekkende.

Fikk statsstøtte

Bruvik var med dette prosjektet en av vinnerne av konkurransen Nettskap 2.0, utlyst av fornyingsdepartementet for å friste kreative utviklere til å skape nye nettjenester, som nettopp gjenbruker offentlige data.

Han ble tilkjent 90.000 offentlige kroner i støtte til prosjektet.

Ble nektet data

Dataene viste seg imidlertid vanskelig å skaffe. Raskt viste det seg nemlig at Skattedirektoratet, som eier folkeregisteropplysningene, nekter å utlevere slike data.

- Skattedirektoratet sier fortsatt nei til at du får tilgang. Nå har du likevel lansert løsningen. Hvordan fikk du tak i dataene?

- Det viste seg at Folkeregisteret får disse dataene fra et sted. Den plassen er domstolene. Juristene der ser ikke på disse dataene som spesielt sensitive eller uegnet til offentlige formål. Hos dem er dette helt offentlige data.

Det er med andre ord først etter at de har overlevert opplysningene om dødsfall til Folkeregisteret at dataene plutselig blir mindre tilgjengelig. Ved å gå til kilden unngår han hele problemstillingen.

- Hvilke reaksjoner har du fått på prosjektet ditt så langt?

- Det har ikke vært stille som i graven, men heller ikke veldig mange reaksjoner. Folk jeg har pratet med har hatt lignende opplevelser som meg, sier Bruvik og sikter til at man kan gå glipp av begravelser i nærmiljøet hvis man ikke har tilgang til papiravis med dødsannonser.

- Det kan kanskje tyde på at en slik tjeneste kan ha noe for seg, legger han til.

- Offentlig oppgave

I første omgang er løsningen tilgjengelig for Apples mobile enheter, men Bruvik holder muligheten åpen for å støtte flere plattformen på sikt. Målet er også å lage en åpen webtjeneste.

- Ambisjonen er å dekke hele landet, men om det blir i min eller i det offentliges regi vil vise seg. Jeg mener at dette kanskje burde være en offentlig oppgave, og trodde først at en slik løsning fantes allerede.

En mer omfattende løsning med et bredere datagrunnlag vil kreve at Skattedirektoratet snur og likevel gir ham tilgang, forteller han.

- Jeg har ikke gitt opp at de blir med på laget.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.