BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sørger for at originalutskriften ikke kan kopieres

Amos Shochat kan fikse HP-skriveren slik at det er lett å skille mellom en originalutskrift og selv avanserte kopier.

24. apr. 2002 - 14:59
Amos Schochat. <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Amos Schochat. Foto:  Eirik Rossen

Amos Shochat arbeider for AutoFont, en israelsk leverandør av skrivertjenester som ble etablert i 1990. De siste årene har bedriften orientert seg mot internasjonale markeder. Den er i ferd med å legge siste hånden på et produkt som gjør det enkelt å sjekke at en utskrift kommer fra en bestemt skriver og at den er rettet til en bestemt person eller organisasjon.

Produktet er et stykke programvare som nedfelles i en Hewlett-Packard-skriver med Chai-teknologi, det vil si en integrert Java-basert virtuell maskin. Programvaren nedfelles på et innstikkskort av typen DIMM, som igjen kiles fast i et ledig spor inne i skriveren.

Produktet, foreløpig døpt "Safe Paper", skriver ut et rundt eller firkantet felt på arket. Tilsynelatende er det grått og innholdsløst. Men når du kikker på det gjennom en kredittkortstor glassplate med et spesielt belegg, kommer et skjult bilde fram. Kopierer du dokumentet, blir det skjulte bildet borte.

- Forsøkene våre viser at det nytter heller ikke å skanne utskriften, selv med svært høy oppløsning. Det er bare den ene bestemte skriveren som kan produsere bildet som avsløres av den bestemte glassplaten, forsikrer Shochat. - Jeg vil ikke garantere at det ikke kan gjøres gjennom svært avanserte metoder, men da vil kostnadene og anstrengelsene knapt stå i stil til dokumentets verdi.

Glassplaten avslører skjulte bilder fra generatoren nedfelt i én bestemt skriver. Shochat mener man kan lage systemer der bildet fornyes hver dag eller hver time, slik at det ikke vil være mulig for en bedrager å forfalske dokumenter fra mer enn ett tidsintervall om gangen.

- Programvaren er laget slik at den sjekker både skriveren den sitter i, og nettverket skriveren står i. Det betyr at du ikke vil kunne rappe skriveren og lage falske originaler på den måten, og det vil heller ikke nytte å tappe skriveren for programvaren ved å fjerne DIMM-kortet.

I utskrifter på minst 600 punkter per tomme, kan teknologien skjule minst to uavhengige bilder som kommer til syne gjennom ulike glassplater. Det betyr at mottakeren av et dokument kan sjekke at det faktisk stammer fra det angitte opphavet, samtidig som avsenderen kan verifisere at det er originalen som returneres, for eksempel med mottakerens underskrift.

- Dette åpner en hel verden av anvendelser etter mønster fra kryptering av elektroniske dokumenter med offentlige nøkler, sier Shochat. - Når kontrakter skal underskrives, kan for eksempel navnet på partene nedfelles som skjulte bilder.

Teknologien vil komme på markedet i løpet av tre til fire måneder, først til svart-hvitt skrivere, siden til fargeskrivere.

- Det vil åpne for enda flere skjulte bilder, og for mer avanserte anvendelser.

Shochat mener teknologien kan brukes til å sikre kontrakter, dokumenter innen finans og forsikring, valgsedler, offentlig utstedte sertifikater og tillatelser, helsedokumenter og så videre.

- Inntil videre kan originaler bare verifiseres gjennom glassplaten. Det er gjort slik at sjekk ikke skal kreve datautstyr. Det kan hende vi siden utvikler metoder der også datautstyr kan brukes til å sjekke originaler. Poenget vårt hittil er å gjøre det så enkelt som mulig å sjekke originaler. Glassplater tilsvarende en bestemt skriver vil bare koste noen titalls euro per stykk.

Shochat understreker til slutt at det selvfølgelig er viktig med fysiske og andre sikringstiltak rundt selve skriveren, noe han også har løsninger for.

Når "Safe Paper" er klar, vil løsningen gjøres tilgjengelig i Norge gjennom JetCAPS-partneren FingerPrint.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra