Sørkoreanere i harnisk etter ID-ran

Utro tjener rappet ID-ene til halve befolkningen.

Sørkoreanere i harnisk etter ID-ran
ID-tyveri i dag er først og fremst digital. Dette bildet av London-politiets samling av falske og stjålne kredittkort er fra 2006. Bilde: REX/Glenn Copus / Evening Standa/All Over Press

Nyhetsbyrået AFP melder at over en million sørkoreanere har kontaktet sin banker de siste par dagene for å få slettet sine kredittkort.

Bakgrunnen er en ID-lekkasje som ble kjent i går kveld: En utro tjener i kredittratingfirmaet Korea Credit Bureau har rappet ID-er til 20 millioner kunder hos tre kredittkortselskaper, KB Kookmin Card, Lotte Card og NH Nonghyup Card, der han hadde konsulentoppdrag. Vedkommende sitter nå i politiets varetekt.

Sør-Korea har i overkant av 50 millioner innbyggere. 20 millioner ID-er på avveier utgjør over halve den voksne befolkningen.

ID-ene er tappet fra interne servere, og solgt til markedsføringsselskaper.

Dataene på avveier omfatter navn, personnummer, telefonnummer, e-postadresser, kredittkortnummer og utløpsdatoer.

De tre kredittkortselskapene har måttet innkalle tusener av ekstrahjelp for å håndtere alle henvendelsene.

Sosiale medier renner over av klager over timelange ventetider i telefonkøer og i banklokaler.

Nyhetsbyrået Xinhua melder at nasjonalforsamlingsrepresentanter i det regjerende partiet Saenuri holdt et krisemøte i går med sjefen for landets finanstilsyn og andre høytstående embetsmenn. Partiet krevde tiltak for å hindre tilsvarende lekkasjer, og harde straffer mot de tre kortselskapene. Disse selskapene har tilknytning til landets største banker, det vil si Kookmin, Nonghyup, Shinhan, Hana og Woori.

Ifølge Bloomberg har 27 ledere i Sør Koreas største banker søkt om avskjed med henvisning til ID-tyveriet. Blant disse er toppsjefene i både Kookmin Bank og KB Kookmin Card.

Lederen for det sørkoreanske finanstilsynet lover full kompensasjon for alle kortbrukere som påføres tap. Det er hittil ikke registrert at noen av de tappede ID-ene er misbrukt.

Les mer om: