Sort Windows får kinesere til å se rødt

Microsoft går hardt til verks for å hindre massiv piratkopiering. For hardt mener kineserne.

Sort Windows får kinesere til å se rødt

Microsoft går hardt til verks for å hindre massiv piratkopiering. For hardt mener kineserne.

Microsoft har satt sinnene i kok blant kinesiske brukere, melder ZDnet.com.

Grunnen er at programvareselskapet har innført en ordning som gir svarte skjermer dersom Windows-installasjonen ikke takler valideringstesten «Windows Genuine Advantage».

Denne testen er selskapets nyeste våpen i kampen mot piratkopiert programvare i Kina, der en hovedvekt av landets 200 millioner pc-brukere antas å benytte piratkopiert programvare, enten bevisst eller uten å vite det.

- Hvorfor er Microsoft automatisk tilkoblet min datamaskin? Maskinen er min, og de har ingen rett til å kontrollere min maskinvare uten samtykke, skriver en sint blogger på den kinesiske nettportalen sina.com.

En annen blogger samme sted benytter anledningen til å klage på prisene for lovlig programvare. «Dersom prisen på lovlige kopier var lavere enn de ulovlige, hvem ville da kjøpe piratutgaven», skriver han.

En utvikler som ZDnet fikk i tale på en nettkafé i Beijing mener Microsoft bryter vanlige folks rettigheter:

- Hvis skjermen plutselig blir svart mens jeg sitter og programmerer, vil det sannsynligvis føre til at viktig informasjon går tapt. Hvem vil betale erstatning for skaden?

Beijing-advokat Dong Zhengwei beskriver Microsoft som «Kinas største hacker» ifølge den kinesiske avisen China Daily, ettersom de forstyrrer brukernes systemer uten samtykke eller juridisk myndighet.

Selskapets tiltak vil ifølge advokaten føre til alvorlig skade på brukernes maskiner. Han peker på at Microsoft ifølge kinesisk lov kan anklages for innbrudd og hacking.

Han sier også at han respekterer selskapets behov for å beskytte sine intellektuelle rettigheter, men synes de heller burde rette tiltakene mot de som produserer og selger falsk programvare, og ikke brukerne.

Microsoft opplyser på egne nettsider at tiltakene er del av selskapets satsing på å beskytte egne rettigheter og for å hjelpe brukerne unngår problemer før de opptrer.

- Hensikten er å hjelpe brukerne våre avgjøre om programvaren de har installert på maskinene sine er ekte eller ikke, sier Microsoft til nyhetsbyrået Reuters.

    Les også:

Til toppen