Sosialdemokratisk cyberspace

Patagonia heter Norges første virtuelle verden. Men i motsetning til andre verdener, hersker det foreløpig orden i Patagonia. Skal du for eksempel bygge hus må du søke om byggetilatelse. digi:media har møtt Patgonias diktator Lars Bahner.

Patagonia heter Norges første virtuelle verden. Men i motsetning til andre verdener, hersker det foreløpig orden i Patagonia. Skal du for eksempel bygge hus må du søke om byggetilatelse. digi:media har møtt Patgonias diktator Lars Bahner.

- Ja jeg er vel en slags cyberspace svar på Einar Gerhardsen, smiler Lars Bahner som er hjernen bak skandinavias eneste operative virtuelle verden. Hans kongstanke er å lage en verden øremerket for skandinaver.I Patagonia skal det ikke flyte søppel i gatene, og halvferdige byggeprosjekter er tabu.

Bygg ditt eget hus
Hva er egentlig en virtuell verden?

- I motsetning til vanlig surfing på internet hvor du går fra side til side, er en virtuell verden tredimensjonal. Du kan vandre i gater ved hjelp av mus eller piltaster, forklarer Bahner. I en virtuell verden kan du møte folk fra alle verdenshjørner og slå av en prat før du går videre til en kiosk, en kino, eller rett og slett rusler hjem til ditt nybygde hus.

Men i Patagonia er ikke dette forbeholdt hvemsomhelst.

Hvis man får byggetilatelse - hvor får man materialer fra?

-Foreløpig må folk bruke de materialene vi har til rådighet i et medfølgende arkiv, men allerede om et halvt års tid kan du ta med deg materialer selv, håper Bahner. Han demonstrerer hvordan han har laget sitt eget hus. På skjermen dukker det opp et nesten ferdig hus i rød murstein. Ved hjelp av et par piltrykk er vi inne. Selv synes jeg huset ser litt tomt ut, men Bahner viser meg at han i husets vegger har lagt opp linker til de stedene han selv liker best på nett.

Hvilken verden?
Hvorfor er det strengere regler i Patagonia enn i andre virtuelle verdener?

-I dag er det ca tyve virtuelle steder på verdensbasis. Den største heter Alphaworld. De har over 80 000 innbyggere som arbeider så det står etter, forteller Bahner. Han forteller at det i Alphaworld allerede er et problem at veldig mange bare er innom fordi de er nysgjerrige. De bygger kanskje en del av et hus for deretter aldri mer å komme tilbake igjen.

- Dette har vi tengt å unngå i Patagonia. Prisen er en smule byråkrati, men så vil by og land i Patagonia også se mye penere ut, tror Bahner.

Frykter krig

-Et annet problem er kriminalitet, forteller Bahner som heller ikke utelukker at det kan bli krig i fremtiden. I Alphaworld er det i dag ansatt ca tyve politifolk som passer på.

Bahner er en av dem - den eneste fra Norge.

- Jobben min går mest ut på å stå ved inngangen til Alphaworld og veilede mennesker, men også forbryterjakt er dessverre blitt en del av hverdagen, sukker han. - Ja, akkurat nå jakter jeg for eksempel på en skikkelig banditt, - en fyr som snakker gris, rapper andres passord og ødelegger bygninger. Jeg har et program gående som vil si fra til meg hvis skurken kommer seg inn..

Eliteverden?

Det er i dag åpne grenser mellom de forskjellige virtuelle verdenene, men Bahner kan allerede se for seg en fremtid med strengere grensekontroller.

- Det er klart. Vi kan ikke la folk gjøre hva de vil i Patagonia, mener Bahner. Han viser til at det finnes verdener der alt er lov, og dersom det er det komplette anarki man søker bør man heller holde seg der. - Men foreløpig er det åpne grenser, sier han.

- Går du til venste når du kommer inn i Alphaworld finner du en teleporter som kan sende deg til de andre verdenene. Den lovløse verden hvor alt går an heter foresten Wild West, smiler Bahner og kan tenke seg at mange sikkert vil dit. - Men Patagonia er mye finere, legger han til.

Til toppen