BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sosialistisk Venstreparti om IT-politikk

Frode Eriksen
28. jan. 1997 - 07:57

1)

SV har vært relativt skeptisk til mye av den liberaliseringen som har skjedd, bl.a fordi dette i liten grad har skjedd utfra målsettinger som samsvarer med SVs verdigrunnlag. Tvert i mot har vi ment at utviklingen innafor norsk telesektor nettopp har vist at det har vært mulig å utvikle gode og billige teletjenester innafor en relativt omfattende monopolsituasjon. SV har imidlertid sett at det i dagens teknologiske situasjon og med den liberalisering som har funnet sted på område etter område innafor telesektoren, har vært kunstig å holde på de siste monopolene (offentlig svitsjet taletelefoni og infrastruktur).

2)

"Det norske hus" er et begrep SV ikke har funnet på, og heller ikke ser noe stort poeng å bruke. Men at tele, data og informasjonsteknologi vil være med på å forme samfunnet i framtida, det burde det ærlig talt være unødvendig å svare på.

3)

"Fri" - nei, og det skal det ikke være heller. For å sikre samfunnsinteressene er det svært viktig at markedet er strengt regulert. Jeg kan vanskelig tenke meg noen annen konkurranseutsatt sektor der reguleringer er mer nødvendig enn telesektoren (bare tenk på nummeradministrasjon, f.eks).

"Åpen" - tja. Tipset er nok at Telenors konkurrenter ikke kommer til å mene det. Og det er faktisk et ønskemål fra SVs side at Telenor skal ha en sterk stilling på markedet.

4)

Selskapet må få muligheter til å overleve, noe det forhåpentligvis vil være støtte for blant politikerne. Den største trusselen mot Telenors posisjon er alliansen mellom Høyre og Fremskrittspartiet på den ene side, som vil bygge ned Telenor, og Senterpartiet, som utfra at de i løpet av de siste årene har blitt motstander av liberaliseringen på telesektoren ikke vil gi selskapet rammebetingelser for å overleve i en konkurransesituasjon.

5)

Nei.

(Tom Chr. Axelsen - sekretariatsleder)

Dette mener de andre partiene:
Arbeiderpartiet
Fremskrittspartiet
Fridemokratene
Høyre
Kristelig Folkeparti
Rød Valgallianse
Senterpartiet

Sosialistisk Venstreparti
Venstre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.