Senterpartiet vil utsette FM-slukkingen

– DAB-dekningen holder ikke mål.

Senterpartiet vil utsette FM-slukkingen
OSLO 20060414: DAB-radioer er lite utbredt i dag, men når FM-nettet legges ned om noen år, er planen at DAB skal bli den nye standarden. Overgangen vil bety at vi alle må kjøpe nye radioer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Bilde: Larsen, Håkon Mosvold

Senterpartiet mener at DAB-dekningen ikke er god nok til å erstatte FM-nettet for radio, og foreslår å utsette FM-slukkingen.

– Vi kan ikke se at kravet om merverdi for lytterne er oppfylt når en leser i aviser og på nett at mange ikke opplever tilfredsstillende dekning på DAB-nettet. Radio er et viktig medium, ikke bare som underholdning, men det er viktig for myndighetene å kunne nå ut med meldinger til befolkningen, sier Janne Sjelmo Nordås, transport- og kommunikasjonspolitisk talskvinne i Sp.

Partiet vil fremme forslag i Stortinget om at slukkingen av FM-nettet må utsettes til dekningen er bedre.

– Utspillet skaper usikkerhet

NRK kaller forslaget kritikkverdig.

– Det er kritikkverdig at Senterpartiet ber om utsatt slukking, så tett opp mot første slukkedato. NRK har oppfylt kravene til slukking av FM-nettet, som Senterpartiet var med på å vedta i 2011. Utspillet skaper usikkerhet om overgangen, sier Øyvind Vasaasen, ansvarlig for DAB i NRK.

Han forteller at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har vurdert dekningen en rekke ganger.

– NRKs DAB-sendernett dekker befolkningen like godt som NRK P1 i dag på FM. Stortinget vedtok et veikart for slukking som alle aktører har fulgt. Både Medietilsynet og Nkom har kontrollert av kravene er oppfylt, sier Vasaasen.

Les også: Bare 16 prosent vil at radio flyttes over på DAB

Bakgrunn: FM-nettet skal slukkes i 2017