BEDRIFTSTEKNOLOGI

SPA mot å bunte operativsystem med applikasjon

Den amerikanske foreningen for programvarehus, Software Publishers Association (SPA), skal utgi nye retningslinjer der det heter at operativsystemer ikke skal brukes til å favorisere sitt opphav eller bestemte partnere i forhold til konkurrentene.

Eirik Rossen
3. feb. 1998 - 11:16

I en erklæring gjengitt i blant annet USA Today og News.com, heter det at de nye retningslinjene skal være en ledetråd for myndighetene i deres håndheving av antitrustlovgivningen. Det heter blant annet:

"Operativsystemer skal ikke brukes til urimelig favorisering av egne eller betrodde partneres produkter og tjenester, over dem til konkurrerende leverandører. Operativsystemleverandøren skal ikke innlemme egne tjenester eller produkter som del av operativsystemet eller brukergrensesnittet med mindre konkurrerende leverandører gis den samme muligheten."

SPA sier direkte at det å "knytte visse applikasjoner til salget av andre applikasjoner betyr å begrense konkurransen mellom uavhengige programvareleverandørene for 'virtuell hylleplass' (hos PC-produsentene)." Det heter videre at dominerende operativsystemer heller ikke skal "favorisere innhold på Internettet" som de eier eller lisensierer.

Microsoft har stemplet de nye retningslinjene som "kortsynte" og "selvødeleggende". Selskapet har til og med antydet at det kan tenkes å la være å fornye medlemskapet sitt i SPA i august.

Retningslinjene ble utarbeidet på et møte i California i januar, der Microsoft var representert sammen med konkurrenter og medmedlemmer som Novell, Netscape, Apple og Oracle.

USA Today peker på at retningslinjene er oppsiktsvekkende, fordi programvareselskaper stort sett er svært varsomme med å kritisere Microsoft, av frykt for ikke å få fullverdig og løpende informasjon om utviklingen av operativsystemene de alle er avhengige av.

SPA har 1200 medlemmer. De nye retningslinjene bygger på respons fra 800 av dem på et eget spørreskjema om hva slags prinsipper programvarebransjen burde rette seg etter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.