Spådde at Windows ville «knekke internett»

Der tok de grundig feil.

Spådde at Windows ville «knekke internett»
Windows-lanseringen har ikke skapt nevneverdige problemer. Stikk i strid med enkelte skremmeoppslag. Bilde:

Et ukjent antall millioner har lastet ned Microsofts nyeste operativsystem det siste døgnet, en nedlasting på rundt 3,5 gigabyte.

Les også: Slik får du Windows 10 med en gang

Windows 10-lanseringen har gått aldeles knirkefritt.

Det står i grell kontrast til flere mediers spådommer i forkant. Noen av de mest tabloide overskriftene varslet rene katastrofetilstander.

Trodde nettet ville knele

Computer Sweden serverte for eksempel en nyhet til leserne sine der det het at utrullingen kunne «ødelegge hele internett». Kanskje måtte noen dra i bremsen, foreslo den svenske publikasjonen under illustrasjon av en rød nødknapp.

Men onsdagen kom og gikk uten antydninger til trafikkork.

Microsoft har forberedt seg godt. Ikke bare har programvaregiganten sin egen omfattende infrastruktur. De skal også ha benyttet seg av et knippe globale innholdsdistributører, som Akamai, Limelight Networks, Level 3 og EdgeCast.

IT-analytikeren Dan Rayburn skrev dette i et blogginnlegg mandag. Rayburn later til å ha vært kilden til enkelte mediers frykt om lammelse av internett.

Han spådde at utrullingen kunne gi trafikktopper på opptil 40 terabit i sekundet, som ifølge kildene hans var kapasiteten Microsoft skal ha reservert fra tredjeparts CDN-tilbydere eller såkalte Content Delivery Networks.

Zdnet har lett forgjeves på Reddit, Twitter og andre sosiale kanaler, men kan i likhet med oss ikke finne antydninger til at utrullingen har medført nevneverdige problemer.

De viser til at nettverkgiganten Akamai opplevde en trafikk i går som lå 35 prosent over normalen. I skrivende stund har dette falt til 24 prosent. Her er selskapets sanntidsoversikt.

At mange har forsynt seg av tilbudet om gratis oppgradering kan det være liten tvil om. Windows 10 gjør allerede tydelige innslag i besøksloggene. Blant våre lesere har minst 13,4 prosent valgt å oppgradere.

Les mer: Mange har installert Windows 10 allerede

En Microsoft-ansatt har lagt ut en melding på Twitter som gir et lite innblikk:

Offisielle nedlastingstall fra Microsoft har vi imidlertid til gode å se. Det som er kjent er at fem millioner deltok i betaprogrammet (Insider Preview).