Spådommer om vekst overdrives

Enkelte av veksttallene som nå spås er ikke reelle, de skyldes det kraftige dollar-fallet. Her er forklaringen.

Enkelte av veksttallene som nå spås er ikke reelle, de skyldes det kraftige dollar-fallet. Her er forklaringen.

Det er ingen tvil om at den internasjonale økonomien og IKT-bransjen nå løfter seg. Men noen av veksttallene blir overdrevet høye og kan gi for høye forventninger.

Årsaken er at veldig mange analyser om blant annet global vekst er laget av amerikanske analytikere. Disse regner i dollar, men fordi dollaren har falt så mye, omregner analytikerne de utenlandske valutaene med høyere kurs, noe som løfter målene - målt i dollar - til feilaktige nivåer.

Siden august i fjor har en dollaren falt fra 7,40 kroner til 6,75 kroner.

Dollarfallet og dets effekt understrekes i en fersk analyse fra Gartner om utviklingen for IT-tjenester de neste årene.

I mai i fjor spådde Gartner at man forventet at det globale markedet for IT-tjenester ville vokse 5,7 prosent hvert år fra 2002 til 2007. Dette tallet løfter nå Gartner til 7,9 prosent.

Gartner forklarer at veksten stort sett ikke er ekte og organisk, men skyldes nettopp lavere dollarkurser, for selskapet teller og regner i dollar.

Selskaper som leverer IT-tjenester rundt i verden vil altså ikke oppleve en slik vekst, men på papir vil omsetningstallene øke. I følge Gartner ble det solgt IT-tjenester for 535,9 milliarder dollar i 2002, noe som vil øke til 727,7 milliarder dollar i 2007.

Til toppen