Spam øker raskere enn annen e-post

Den kraftige økningen rundt jul har holdt seg, viser en ny rapport fra Symantec.

Spam øker raskere enn annen e-post

Den kraftige økningen rundt jul har holdt seg, viser en ny rapport fra Symantec.

IT-sikkerhetsselskapet Symantec har nettopp publisert en rapport om global spam per juli i år. Rapporten viser at spam øker raskere enn annen e-post: I juli i fjor besto 66 prosent av all e-post av spam. I juli i år er andelen økt til 78 prosent.

Anslagene over andelen uønsket e-post bygger på filtre i e-postmottakene til de mange organisasjonene som rapporterer til Symantec. Andelen gjenspeiler med andre ord den mengden som brukere faktisk må hanskes med.

En grafisk overskrift i rapporten viser at det ikke har vært noen jevn økning av andelen spam de siste tolv månedene. Det var en jevn stigning fra juli til desember i fjor. Så kom et stort hopp ved juletider, og de siste månedene har andelen spam holdt seg på rundt 80 prosent.

Se grafen nedenfor, der andelen spam i prosent er plottet mot datoen (i formatet mm.dd.åååå). Den hakkede røde linjen er de daglige observasjonene, mens den sorte linjen er gjennomsnittet for de siste syv dagene.

Godt over 80 prosent av all spam er forsøk på å selge mer eller mindre legitime produkter og tjenester. Bare 13 prosent kan koples direkte til svindel og bedrageri, og bare 3 prosent dreier seg om porno.

De mest populære salgsvarene som fremmes gjennom spam faller innenfor disse kategoriene:

  • 22 prosent er varer og tjenester relatert til nettet eller til IT
  • 21 prosent er andre allmenne varer og tjenester
  • 20 prosent dreier seg om finans- og aksjemarkedet
  • 16 prosent er helseprodukter

Spam synes i hovedsak å være rettet mot amerikanere. Dette kartet fra rapporten viser at USA også er det største opphavet til spam.

Spam som inngår i svindel og bedrageri kamuflerer seg på tidsriktig vis. I juli ble det observert mye ondsinnet spam som spilte på særlig den amerikanske presidentvalgkampen og på OL.

En spesielt velkonstruert melding med ondsinnet kode kunne fortelle at Tredje verdenskrig var begynt, hvilket kunne «bevises» ved hjelp av et skjult videoopptak fra amerikanske soldater som hadde nettopp vært med på å invadere Iran.

For å lure spamfiltre, utstyres stadig flere spammeldinger med html-tagger som skjuler mange hundre vilkårlig valgte ord og uttrykk.

Hele rapporten er tilgjengelig fra denne siden på Symantecs nettsted (pdf).

    Les også:

Til toppen