Spammet seg til formue på børsen

Alan Ralsky er tiltalt for å ha tjent millioner på å manipulere aksjekurser med spam.

Spammet seg til formue på børsen

Alan Ralsky er tiltalt for å ha tjent millioner på å manipulere aksjekurser med spam.

En amerikansk føderal storjury har tiltalt Alan Ralsky, en av verdens største og mest berømte spammere. Ifølge tiltalen skal Ralsky ha stått bak en sammensvergelse som tjente tre millioner dollar sommeren 2005 på å manipulere kinesiske aksjekurser. I tillegg til Ralsky er hans svigersønn Scott Bradley og ni andre også tiltalt i samme sak.

Hittil er bare tre av de tiltalte arrestert. Ralsky var fortsatt på frifot i går kveld, mens svigersønnen ble pågrepet sammen med medtiltalte Judy Devenow.

Onsdag ble medtiltalte How Wai John Hui arrestert i New York. Hui oppgis å være fra både Vancouver i Canada og fra Hongkong. De øvrige tiltalte skal være fra Russland, Arizona og California.

Saken har vært under etterforskning i tre år. Ralskys hjem i delstaten Michigan ble ransaket av de føderale politiet FBI i september 2007.

Det skal dreie seg om en «pump and dump» operasjon, der spammottakerne lot seg lure til å kjøpe påstått billige kinesiske aksjer: Den kunstige etterspørselen drev kursene oppover, og spammerne kunne selv selge med stor fortjeneste.

Tiltalen omfatter bruk av zombienett for å sende spam, datakriminalitet, svindel, hvitvasking med mer. Strafferammen kan komme opp i 20 års fengsel og bøter på opptil 250 000 dollar. Myndighetene søker også beslag i bankkonti, eiendommer og andre verdier, på til sammen 2,7 millioner dollar.

Ralsky har vært i rampelyset for sin spamvirksomhet siden 2001, da han ble saksøkt av Verizon for å ha overbelastet nettoperatørens nettverk med millioner av spammeldinger.

Dette skjedde mens spam fortsatt var lovlig i USA. Saken ble forlikt i 2002: Ralsky lovet å begrense sin virksomhet til 1,6 millioner e-postmottakere fordelt på 40 amerikanske delstater.

I 2002 stilte Ralsky opp i et avisintervju der han skrøt av sine store inntekter som spammer. Han påsto også at han hadde 190 servere i en kjeller, og kunne sende ut 650 000 spammeldinger i timen.

Ralsky har i minst fem år stått enten helt øverst eller blant de øverste på ROKSO-registeret («Registry of known spam operations») til antispam-foretaket Spamhaus.

FBI ransaket Ralskys lokaler en første gang i 2005. Ransakingen kan ha utløst en omlegging fra egne servere til zombienett for å sende spam: I 2006 knyttet IT-sikkerhetsselskapet Virus112 Ralsky til et botnet med flere millioner zombier. Spamhaus-leder Steve Linford anklaget sommeren 2007 Ralsky for å være blant opphavene til trojaneren «Storm» som brukes til å kontrollere verdens største zombienett. Storm ble ikke bare brukt til spam, men også til distribuerte tjenestenektangrep mot Spamhaus, ifølge Linford.

    Les også:

Til toppen