Spanderer ferske milliarder på Itanium

Et konsortium vil spandere ferske milliarder til å utvikle og markedsføre Itanium.

Et konsortium vil spandere ferske milliarder til å utvikle og markedsføre Itanium.

I september i fjor dukket Itanium Solutions Alliance opp, med maskinvareleverandørene Bull, Fujitsu, Fujitsu Siemens, Hitachi, HP, Intel, NEC, SGI og Unisys i spissen. Gruppen av programvareleverandører som er med i konsortiet har vokst, og omfatter i dag blant annet BEA, Hyperion, Informatica, Microsoft, Novell, Oracle, Red Hat, SAP, SAS Institute, Sybase, Symantec, Tibco og Trend Micro.

Konsortiet holdt i går et toppmøte («Executive League») for å meisle en felles strategi. Ifølge flere amerikanske medier, blant dem Wall Street Journal og News.com, vil de sette av 10 milliarder dollar de kommende år for å utvikle og markedsføre Itanium-prosessoren. Konsortiet oppfatter at Itanium tar markedsandeler fra Power og Sparc (som to av medlemmene, Fujitsu og Fujitsu Siemens har som alternativ til Itanium), og mener følgelig det dreier seg om en lønnsom investering. Det er ikke opplyst om hvem som skal investere hvor mye og på hvilket tidspunkt.

Itanium-tilhengerne viser til IDCs kvartalsundersøkelse av servermarkedet for fjerde kvartal 2005: Det ble i perioden solgt 8 645 Itanium-baserte servere, 5 prosent flere enn året før.

Mer interessant er at den samlede salgsverdien til disse serverne økte med 76 prosent til 626 millioner dollar.

Itanium brukes med andre ord til stadig dyrere og mer avanserte systemer. Snittprisen nærmer seg en halv million kroner.

Kundegrunnlaget skal også ha økt betraktelig. Konsortiet mener at 70 selskaper på Fortune 100-listen har eller vurderer å kjøpe Itanium-maskineri, mot 40 for et år siden.

Itanium henvender seg mot markedet for «forretningskritiske systemer», hvis samlede verdi anslås til 28 milliarder dollar.

I fjor høst ble det kjent at den første tokjerne-utgaven av Itanium, Montecito, måtte utsettes fra i forkant av årsskiftet til en gang i midten av 2006.

    Les også:

Til toppen