DIGI.NO

Spania planlegger superkraftig datamaskin

Den spanske regjeringen vil bygge en datamaskin som langt overgår alt som finnes i Europa i dag.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. mars 2004 - 13:26

Spanias regjering fortalte fredag at den vil bygge verdens nest kraftigste superdatamaskin. Maskinen skal utgjøre hjertet i et nytt forskningssenter som skal fokusere på områder som klimaendringer, medisin og industriell design. Maskinen skal stilles til rådighet for 4000 spanske og utenlandske forskere i året. Den skal drives av et uavhengig vitenskapelig styre som skal avgjøre hvilke prosjekter som skal prioriteres.

Superdatamaskinen skal bygges i samarbeid med IBMs spanske avdeling og vil koste 70 millioner euro.

Mens dagens kraftigste datamaskin, NECs Earth Simulator, har en maksimal, målt ytelse på 35,86 teraflops, og en teoretisk maksimalytelse på 40,96 teraflops. Den spanske maskinen skal ha en teoretisk maksimalytelses på 40 teraflops.

Maskinen skal være utstyrt med 4500 prosessorer, 9 terabytes med minne og Linux som operativsystem. Lagringsplassen skal være på 128 terabytes. Hele maskinen skal veie 60 tonn og dekke 120 kvadratmeter gulvplass.

- Det vil bli den første superdatamaskin i verden for generell bruk, sa Spanias minister for vitenskap og teknologi, Juan Costa, under en pressekonferanse fredag. Ifølge Reuter la han til at Alzheimers sykdom, kugalskap og klimaendringer vil være blant de forskningsområdene som vil få prioritert tilgang til superdatamaskinen.

Det er ikke oppgitt når den spanske maskinen skal stå ferdig.

Den kraftigste datamaskinen i Europa til nå befinner seg i Jülich i Tyskland. Denne ble annonsert ferdig for bare to uker siden og har en ytelse på 8,9 teraflops. Også denne maskinen er bygget av IBM.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.