Spår at hverken HD-DVD eller BluRay vinner

Spår at hverken HD-DVD eller BluRay vinner

Uten noe klar vinner vil formatkrigen nå ramme både kundene og bransjen, mener analyse-selskapet Screen Digest.

Det engelske analyseselskapet Screen Digest har gått igjennom utviklingen for arvtagerne til dagens DVD. Deres konklusjon er kappløpet mellom HD-DVD og BluRay fremdeles er helt jevnt, noe de mener er en dårlig nyhet - både for kundene og bransjen.

For jo lengre det varer uten en klar vinner, jo lengre vil de fleste kunder utsette en kjøp av en spiller og/eller brenner til stua eller PCen.

Mangelen av en klar vinner gjør at Screen Digest nå spår at de to nye HD-formatene fremdeles bare vil kapre en mindre del av markedet for ferdiginnspilte video-plater i 2010. Av et salg på 39 milliarder dollar i de rike landene i verden, vil HD-formater bare stå for 11 milliarder, spår analyseselskapet. I de fattigere landene vil HD-formatene dermed trolig skaffe seg marginale markedsandeler.

Årsaken er at de to leirene, ledet av henholdsvis Sony og Toshiba, har skaffet seg et større antall støttespillere. Men Hollywood ser ut til å mene at BluRay er godt nok - alle de store studioene unntatt Universal skal slippe filmer i dette formatet.

I USA koster nå tidlige BluRay-spillere for TVer 500 dollar og spillere for HD-DVD som lagrer mer 1000 dollar. Microsoft støtter HD-DVD, men mange mener at Playstation 3 som vil ha en innebygget BluRay-spiller vil kunne avgjøre mye.

Screen Digest mener at det nå tegner til de to formatene vil leve i parallell frem til det dukker opp spillere som takler begge formater.

Standardkrigen vil bremse salget kraftig i år og til neste år, mener Screen Digest. I år vil det bare bli solgt 430,000 spillere og brennere for begge formatene, noe som bare vil øke til 1,35 million i 2007.

Til toppen