FORBRUKERTEKNOLOGI

Spår at mange vil kjøpe fiberkabel

ADSL er ikke nok - veldig mange norske hjem vil betale dyrt for å få fiber, spår BaneTele.

7. nov. 2007 - 09:37

- Mange konsumenter er villige til å investere mye penger og egeninnsats for å få fiber til hjemmene sine. Dette forteller Jan Morten Ruud, chief operating officer i BaneTele, under NITO-seminaret om fiberoptikk som er blitt arrangert i Trondheim denne uken.

Ruud mener IPTV og andre tjenester over Internett vil skape et behov som vil gjøre at DSL-teknologien vil få kapasitetsproblemer i løpet av to til tre år. Ruud nevner blant annet VOD (Video on Demand), videokonferanser, kurs, lagringsnett, spill og annen underholdning som tjenester som om ikke lenge vil kreve store mengder båndbredde.

    Les også:

BaneTele har ikke eget aksessnett, men har tilgang til dette gjennom eieren, Bredbåndsalliansen. Økende bruk av dette skal gi BaneTele mer trafikk i stamnettet.

Ruud mener man snart vil komme inn i en oppadgående spiral hvor høyere hastigheter åpner for nye tjenester, noe som gir økt behov for fiberne, mer utbygging og flere brukere.

BaneTele skal bygge et større og sikrere fibernett sammen med Bredbåndsalliansen. I de fire største byene i Norge skal det bygges doble noderom. Dette gir ifølge Ruud en mer robust struktur og åpner for nye, lokale muligheter. Utstyret for lastdeling på IP og SDH skal dubleres i flere byer.

Dessuten vil BaneTele utvide og forsterke bynettstrukturene, bygge med flere trekkerør og mange fiberpar, blant annet til Telenors sentraler.

Båndbredden i kjernenettet skal økes fra 10 til 40 Gbit/s, med videre mulighet til å oppgradere til 100 Gbit/s. Dagens rutere i kjernenettet vil flyttes lengre ut i nettet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.