ANALYSER

Spår at Messenger vil avlive telefonen

Messenger vil erstatte telefonen, mener Gartner. Her er listen over argumentene:

18. mai 2007 - 13:11

Lynmelding eller chatteprogrammer som Microsoft og Yahoo Messenger var en av teknologiene som kom snikende inn i bedriften fra den private sfæren. Mange ledere har derfor forsøkte å bremse eller utelukke bruken av slike programmer: De ansatte skal ikke bruke arbeidstiden til å chatte med venner og familie.

Analyseselskapet Gartner var selv skeptisk, men har nå snudd totalt:

Alle bedrifter bør bygge sin kommunikasjon rundt lynmeldingsprogrammer, for de har utviklet seg fort de siste årene.

Gartner påpeker at det særlig er "presence", status-indikatoren som sier om du er borte, i telefonen eller til lunsj, som gjør lynmeldigsprogrammer så effektive. (bildet under)Dessuten kan du i et program gå fra tekst til tale og til videtelefoni etter behov - uten å avbryte samtalen.

Hvis de ansatt er flinke til å bruke opptatt/ikke tilgjengelig-funksjoner, kan bruken av lynmeldingsprogrammer redusere antall avbrytelser som telefonen i dag gir.

Analyseselskapet kommer derfor med en dramatisk spådom: Lynmeldingsprogrammer vil utkonkurrere telefonen.

Innen 2011 vil lynmeldingsprogrammer være standarden for tekst, tale og video-kommunikasjon, mener Gartner. Taperen er altså telefonen, enten det er tradisjonell fast-telefon eller IP-telefoni.

Gartner lister opp fem typer kommunikasjon som kan løses bedre med lynmeldingsprogrammer enn telefon, e-post og andre teknikker:

Adhoc-samarbeid:Adhoc-samarbeid et den mest populøre bruken av lynmeldinger. Teknikken er egentlig i ferd med å erstatte telefonen, men på en mindre forstyrrende måte fordi man ser om brukeren er tilgjengelig/opptatt. Så kan man starte en samtale. Bruken av lynmeldinger til adhoc-kommunikasjon er ikke begrenset internt, Gartner mener teknikken bør brukes for kommuniksjon med både kunder og partnere.

Forretningsstøtte:Man kan og bør integere lynmeldingssystemer i prosess-systemer. Da vil systemet se om alle brukere i kjedene er tilstede og eventuelt rute arbeidsoppgaver til andre brukere eller godkjennere hvis status er borte eller opptatt.

Brukerstøtte og alarmer:

Gjennom nettstedet til bedriften kan man tilby mer avansert brukerstøtte med lynmeldinger. Brukere vil være villig til å betale mer for dette enn epost-baserte tjenester, påpeker Gartner. Lynmeldingsprogammer kan også brukes til å sende alarmer til ansatte - som en bonus ser man hvilke ansatte som mottar meldingen med en gang, noe som ikke er tilfelle med epost.

Ledelse og koordinering:

Fordi man ser status på sine kontakter forenkles ledelsen av grupper som ikke sitter sammen, noe stadig færre gjør. Med lydmeldinger kan man sende helt korte beskjeder eller sjekke ting i løpet av noen sekunder, noe som er mye raskere enn telefon eller epost.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.