Spår at UMTS utsettes i flere år

Qualcomm, selskapet bak deler av teknologien til tredje generasjons mobiltelefoni (UMTS) mener utbyggingen av de nye mobilnettene blir minst to år forsinket i forhold til det de europeiske mobiloperatører har lovet.

Qualcomms konsernsjef Irwin Mark Jacobs advarer mot de optimistiske europeiske mobilselskapene, og tror at neste generasjon mobilsystem vil bli minst to år forsinket.

Han sier til Financial Times at UMTS tidligst vil være kommersielt tilgjengelig sent i 2004 eller tidlig i 2005.

EU-kommisjonen har bestemt at medlemsnasjonene skal ha tildelt UMTS-lisenser innen utgangen av året, mens operatørene skal ha de første tjenestene klare neste år. Flere av de største europeiske teleselskapene, som Deutsche Telekom og British Telecom har betalt store summer for å sikre seg radiofrekvensene til UMTS, lenge før tjenester blir tilgjengelige. I Norge skal de fire UMTS-operatørene ha sine fire mobilnett klare med de første tjenestene 1. desember i år.

Tredje generasjons mobiltelefoni består i hovedsak av tre teknologiske løsninger, amerikanske cmda2000, samt den japansk/europeiske fellesløsningen UTRA/W-CDMA.

Men ifølge Qualcomm, som sitter på deler av patentene bak den internasjonale standarden for tredje generasjons mobiltelefoni, sier at det er flere alvorlige tekniske hindringer som må løses før standarden er klar i Europa.

Irwin Jacobs tror at systemet cdma2000 vil være hurtigere på markedet. Qualcomm mener selskapet eier de fleste rettighetene til to av de tre nettløsningene som tilsammen utgjør tredje generasjons mobiltelefoni, deriblant cdma2000 som selskapet i stor grad har utviklet selv.

Et annet moment er at de fleste leverandørene av mobiltelefoner mener de første terminalene ikke vil være på markedet før i 2002. Alcatel forventer at deres 3G mobiltelefoner lanseres sent i 2003 eller tidlig i 2004.
Innholdsstandard for mobiltelefon
digitoday/trend workshop fokuserer på mobilkonvergens fra GSM til UMTS. Mobilselskapene investerer store penger uten at det er klart hva telefoner skal inneholde og kunne vise.

Mer om

Til toppen