Spår bølge av politisk nettsabotasje

Over 300 israelske nettsteder er ramponert under Gaza-krigen. Dette er bare begynnelsen, advarer Trend Micro.

13. jan. 2009 - 15:03

Få dager etter Israel satte igang sine militære luftangrep mot Gaza var over 300 israelske nettsteder hacket.

De berørte nettstedene skal angivelig ha fått innholdet erstattet med anti-israelske og anti-amerikanske meldinger.

    Les også:

Det melder IT-sikkerhetsselskapet Trend Micro, som omtaler den digitale krigføringen som del av en «propagandakrig», og en trend de forventer skal fortsette fremover.

- Ikke alle kyberkriminelle har økonomisk vinning på agendaen. Enkelte begår straffbare handlinger på nettet av politiske eller religiøse hensikter. Slik «hacktivisme» er en ondsinnet aktivitet som vi spår mer av i 2009, opplyser selskapet i en pressemelding.

Nettet har lenge vært en lukrativ plass for nettkriminelle som har svindlet til seg raske penger. For fremtiden er det ifølge Trend Micro bare å vente seg at internett også forvandles til et slagfelt der ulike grupper sprer politiske og religiøse budskap.

Krigen mellom Israel og Hamas har dessuten for lengst funnet vei inn til nettvideotjenesten Youtube, ifølge nyhetsbyrået AFP. Filmklipp som viser krigens ødeleggelser og angivelige terroraksjoner publiseres av både motstandere og sympatisører fra begge sider.

Det er ikke bare konflikten i Midt-Østen som danner bakteppet for Trend Micros spådom. I et blogginnlegg advarer de også om nettangrep mellom indiske og pakistanske hackere, samt digitale trefninger mellom ulike politiske grupperinger internt i Russland.

Kyberkrigføring har tidligere rammet offentlig infrastuktur i blant annet USA, Estland og Georgia. Slike hendelser var med på å danne scenariet for øvelsen som sikkerhetsmyndightene i Norge gjennomførte tidligere i vinter. Norge forberedt seg på digitalt forsvar i en øvelse der det blant annet ble tatt i bruk såkalte massive distribuerte angrep.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.