Spår dobling av DAB-salget

Elektronikkjedene spår en dobling av salget av DAB-radioer hvert år en tid framover.

Torsdag la Elektro- og elektronikkbransjen (EE-bransjen) fram som viste en vekst i salget av forbrukerelektronikk på over 20 prosent i forhold til 2003. Totalt ble det omsatt for 23,6 milliarder i fjor.

Det var spesielt lyd- og bildeprodukter som hadde den store veksten. Salget av DAB-mottakere («digital audio broadcasting», den nye digitale radiokringkastingen) så vidt har begynt å røre seg. Det var først i desember NRK og P4 satt i gang med sin storstilte DAB markedsføringskampanje, og det var også først i desember elektronikk-kjedene Expert og Elkjøp kunne tilby DAB-mottakere i sitt sortiment.

Tallene fra EE-bransjen viser at det i fjor ble solgt 3.000 DAB-mottakere i desember hvorav 1000 var bilradioer. Desembersalget er like stort som salget i årets øvrige måneder.

I forhold til det samlede salget av radiomottakere er andelen DAB-mottakere forsvinnende liten. I 2004 ble det solgt 854.000 radioer, hvorav 224.000 bilradioer.

Rekorden for radiosalget ble satt i 2000 med 861.000 enheter.

For det er kanskje først og fremst bilradioer som i første omgang kan være fristende med tanke på varierende lydkvalitet for FM under de topologiske forholdene i Norge.

EE-bransjen spår at mye vil skje på denne fronten framover. I 2014 går P4s og Kanal 24s FM-konsesjon ut. Det kan bli sluttdatoen for hovednettet og basiskanalene P1, P2 og P3.

Hvor fort DAB-omsetningen skyter fart, vil komme an på når myndighetene stenger av det analoge bakkenettet og hvor raskt de viktigste kanalene blir borte fra FM-båndet.

EE-bransjen spår en dobling av DAB-omsetningen hvert år de kommende to årene.

Dersom FM-båndet kuttes for godt, forutsettes det full DAB-dekning. I dag er det 70 prosent DAB-dekning, som skal økes til 80 prosent fra annet halvår. NRK har allerede planlagt å bytte Alltid-kanalene til DAB. I tillegg vil Radio Digital lansere Bokradioen som starter i mars.

Kuttes FM-båndet kan DAB-salget få uante høyder. Da må nemlig alle analoge radioer som i dag finnes i form av musikkanlegg, separate mottakere, klokkeradioer, reiseradioer, bærbare radioer og bilradioer byttes ut.

Les mer om: