Spår dommedag for Internett - igjen

Husker du alle "ekspertene" som spådde Internetts sammenbrudd i 1997? Nå gjentas svovelprekenen av det britiske analyseselskapet Ovum.

Husker du alle "ekspertene" som spådde Internetts sammenbrudd i 1997? Nå gjentas svovelprekenen av det britiske analyseselskapet Ovum.

- Internett vil bryte sammen fordi antall brukere vokser raskere enn teleselskapene klarer å strekke kabler, spådde blant annet Bob Metcalf (oppfinneren av Ethernet) i 1996 - og fikk gehør fra en rekke andre eksperter. I etterkant kan det bemerkes at teleselskapene ikke bare klart å holde tritt med brukerne, men også å øke den gjennomsnittlige farten i og mellom de store industrilandene.

Likevel mener det britiske analyseselskapet Ovum at det fremdeles er en reell fare for at Internett skal bryte sammen - og begrunnelsen er den samme som ble trukket frem i 1996. Dette fremgår av en rapport nyhetstjenesten Cnet har fått tak i.

Ovum mener at trafikken vokser på tre forskjellige måter, noe som vil føre til at utbyggingen ikke holder tritt. Den viktigste trusselen mot Internett er det store antall asiatiske brukere som vil koble seg på nettet i årene som kommer.

Innen år 2005 vil tallet på Internett-brukere ha steget fra dagens 100 millioner til 500 millioner, spår Ovum

I tillegg vil stadig flere brukere kjøpe seg fastlinjer og dessuten bruke Internett til stadig tyngre oppgaver som krever større båndbredde. Særlig konferanser med lyd og video spiser mye båndbredde, poengterer Ovum. Selskapet er også bekymret for hva som vil skje når stadig flere hjemmebrukere får høyhastighetslinjer.

Analyseselskapet spår at kapasitetsproblemene særlig vil ramme kommunikasjonen mellom USA og Europa fordi leggingen av nye sjøkabler ikke går fort nok.

Ovum spår ikke et totalt sammenbrudd, men frykter at en overbelastning av hovednettet vil føre til ustabile overføringer og bremse opp bruken av forretningsprogramvare på Internett. Hvis ikke butikker og bedrifter kan stole på nettet, vil de enten finne andre løsninger eller vente med å satse på verdensveven.

Til toppen