SSD

Spår dramatisk prishopp på SSD

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no
14. mars 2017 - 15:50

Prisene på SSD-er kan stige så mye som 16 prosent i løpet av inneværende kvartal, sammenlignet med foregående kvartal. Det spår analyseselskapet Dramexhange i en fersk rapport, som Computerworld viser til.

Årsaken er at produsentene av NAND-basert flashminne ikke klarer å dekke etterspørselen etter minnebrikker. I snitt vil prisene på såkalt MLC-baserte SSD-er stige med 12-16 prosent sammenlignet med fjerde kvartal i fjor, mens såkalte TLC-baserte produkter ventes å stige med 10-16 prosent. MLC står for Multi Level Cell, og er en type flashminne hvor du kan lagre flere bits per celle, mens TLC (Triple Level Cell) lar deg lagre tre bits per celle. Så har du ulike varianter av disse igjen.

I løpet av andre kvartal i 2017 ventes det at prisene på vanlige SSD-er for PC-er vil fortsette å stige, men i et mer moderat tempo enn før.

Mobilbransjen driver opp prisene

– Gjennomsnittsprisene på «client-grade» SSD-er i PC-OEM-markedet stiger første kvartal i år fordi ikke bare produsenter av PC-er fyller opp lagrene sine, men også fordi produsenter av smartmobiler opprettholder en høy etterspørsel etter lagringskomponenter, sier forskningssjef Alan Chen i Dramexchange i en pressemelding.

Prisøkningen skyldes også et teknologiskifte. Chen forklarer det med at bransjens overgang til såkalt 3D-NAND og 2D-NAND TLC-minne har gjort at det har blitt mye dårligere tilgang på flashminne av typen 2D-NAND MLC. 

Stadig flere forlanger SSD – det gir høyere priser

En annen årsak er at stadig flere forbrukere nå foretrekker SSD-er i PC-er i stedet for tradisjonelle harddisker, på grunn av bedre lese-/skriveytelse. Dermed er PC-produsentene nødt til å kjøpe inn SSD-er i større volum, til tross for at tilgangen er begrenset – og dermed presses prisene opp.

Analytikerne forventer at hele 45 prosent av alle bærbare PC-er vil være utstyrt med SSD i løpet av året – på global basis. Veksten vil for øvrig være høyere i forbrukermarkedet enn i bedriftsmarkedet. 

«På den andre siden, vil begrensningen i tilgangen på NAND-flash antageligvis gjøre at OEM-produsenter i PC-bransjen vil vegre seg for å øke lagringskapasiteten. Derfor vil typiske SSD-er til PC-produsenter antagelig forbli på 128 eller 256 GB», heter det i rapporten.

Kanskje det er håp likevel? Ny 1 terabyte flash-brikke kan gi større og billigere SSD-er 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.