BEDRIFTSTEKNOLOGI

Spår eksplosjon i prosessorkraft

- Jeg tror vi har nådd en milepæl innenfor prosessorteknologi. I årene fremover kan vi vente oss en eksponensiell utvikling på ytelse, sier norskamerikaneren Trygve Fossum. Fossum er professor i matematikk og jobber med arkitekturutvikling på Digitals Alphabrikker.

Eirik Flaa
22. mai 1997 - 18:25

I flere sammenhenger har det blitt antydet at det må skje en revolusjon i materialbruk dersom ytelsesutviklingen på prosessorer skal fortsette i samme tempo som i dag. Høyere klokkefrekvenser krever stadig kraftigere avkjøling av prosessorene med mindre selve prosessorstørrelsen krymper i samme takt. Neste generasjon prosessorer, som kommer til høsten, vil produseres med 0,25 mikron tykkelse på silisiumlagene, men på litt lengre sikt har det blitt hevdet at dette umulig kan reduseres til mindre enn 0,1 mikroner. Dette bekymrer likevel ikke den norskamerikanske professoren i matematikk, Trygve Fossum, som for tiden arbeider med utviklingen av arkitekturen på Digitals Alphaprosessorer.

- Vi har nådd en milepæl, og jeg tror vi kan vente oss en eventyrlig utvikling på ytelsesfronten i årene som kommer, sier Fossum til digi. Han forklarer at det de siste årene har blitt satt stadig større fokus på hvordan oppgavene overføres og fordeles i selve prosessoren, noe som i nær fremtid vil gi store gevinster.

- Det er vel og bra at prosessoren kjører på flere hundre megahertz, men like viktig er det at regneoperasjonene blir fordelt effektivt og at kommunikasjonen med maskinen forøvrig er rask nok. Dette er noe vi har jobbet hardt med på den nye generasjonen Alpha prosessorer som står for døren, sier Fossum som forespeiler mer enn dobling i ytelsen på Alpha 21264 som kommer til høsten. De nye prosessorene vil produseres med 0,25 mikron teknologi, og vil trolig starte på klokkefrekvenser mellom 500 og 600 MHz.

Fossum tror heller ikke at behovet for stadig mer prosessorkraft vil avta i årene som kommer.

- Essensielle teknologier i fremtiden blir stemme- og billedgjenkjenningsverktøy. Dette er ting som krever enorm prosessorkraft, sier Fossum.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.