Spår ekstrem vekst i utflytting av IT-jobber

Europa flytter nå ut IT-jobber i hopetall, men ikke bare til India. Brasil og hele 60 andre land kaprer oppgaver, forteller Gartner.

Europa flytter nå ut IT-jobber i hopetall, men ikke bare til India. Brasil og hele 60 andre land kaprer oppgaver, forteller Gartner.

(Barcelona) USA var tidlig ute og begynte for alvor å sette ut IT-jobber til India under dotcom-årene. Det er først nå europeiske bedrifter for alvor begynner å flytte IT-oppgaver utenfor sine egne landegrenser. I 2006 og 2007 vil veksten være på 50 prosent hvert år, spår Gartner-analytiker Ian Marriott.

Marriott trekker fram tre markeder: England, Tyskland og de nordiske landene.

Dette er både gode og dårlige nyheter for norske IT-selskaper, men Gartner understreker at nasjonale IT-leverandører, som for eksempel EDB, IBM, Accenture og kanskje Ementor/Top Nordic må tilby kundene utenlandske muligheter for å være konkurransedyktige på pris.

Veksten i utsetting av IT-oppgaver til utlandet vil komme både gjennom at kundene går direkte til utlandet eller går til en lokal leverandør som har operasjoner i lavkost-land.

Foreløpig er det bare et håndfull norske bedrifter som har satt ut oppgaver til utlandet, men blant annet Cap Gemini påstår at det høye norske kostnadsnivået og en økende mangel på arbeidskraft vil gi en sterk vekst i år i Norge.

Gartner spår at av alle IT-oppgaver bedrifter setter ut til eksterne leverandører, vil i snitt 15 prosent være flyttet til et annet land i 2009. I dag domineres outsourcing fremdeles totalt av leverandører i samme land som kundene - bare fem prosent av utsatte oppgaver er flyttet til utlandet.

Men alle jobbene vil ikke gå til India, selv om det er og vil være det mest populære valget. I følge Gartner flyttes IT-jobber til hele 60 land verden over. For kundene jakter ikke bare på lavere pris, men på leverandører med spesielle språkkunnskaper eller åpningstider/tidssoner som gir 24-timers drift.

Gartner deler opp utsetting av IT-oppgaver i tre: den første bølgen var utsetting av applikasjonsutvikling, typisk til India. Den andre bølgen er utsetting av hele forretningsprosesser (BPO), for eksempel regnskap. Den nyeste som vokser raskt er utsetting av IT-drift av PC-parker og servere til utlandet.

Globalt er det er Kina som er andrevalget til kundene, viser tall fra Gartner, men også Brasil er blitt vanlig.

Men europeiske selskaper vil, som blant annet Sverige har vist, primært sette ut oppgaver til andre europeiske land som de baltiske landene, Øst-Europa og land som Spania. Her er listen og Gartners rangering av hvilke land som er mest agressive.

Her er Gartners liste over hvilke land som er mest agressive i outsourcingsmarkedet:

Til toppen