Spår en tredobling av DAB-mottakere

DAB-mottakere ble først lansert i desember i fjor, men er allerede på full fart inn i stuene til nordmenn.

DAB-mottakere ble først lansert i desember i fjor, men er allerede på full fart inn i stuene til nordmenn.

NRK tippet at salget av DAB-mottakere ville nå en høyde på 15.000 enheter i år. Salget så langt tyder på minst det dobbelte.

Tall fra elektrokjeder rapporterer nå mellom 25.000 til 30.000 solgte DAB-mottakere, og det før julesalget har satt skikkelig i gang.

Norge har i dag 70 prosent DAB-dekning. Målet er full utbygging innen 2010. I 2014 går FM-konsesjonen for NRK og P4 ut og de analoge kanalene kan dermed kuttes for godt.

Dermed vil alle nordmenn bli tvunget til å kjøpe DAB-mottakere, og potensiale er betydelig.

Kategorisjef for lyd og bilder i Expert, Alf Leifseth anslår til digi.no en tredobling av salget på DAB-mottakere allerede til neste år.

Teknisk direktør Hans Petter Danielsen i P4 tror på minst en million solgte DAB-mottakere innen 2010.

- DAB-salget har økt dramatisk fra måned til måned, bekrefter Leifseth til digi.no.

Expert fører i dag over 10 forskjellige DAB-modeller og foreløpig er det stasjonære mottakere i hus som har vært mest omsatt. Prisen på DAB-mottakere har dessuten rast nedover og kan nå kjøpes for under 1000 kroner mot mellom 1.500 til 3.000 kroner i vinter.

Expert har lite utvalg av DAB-mottakere til bil, ettersom det i hovedsak bare er DAB-dekning i byene.

NRK har allerede i dag rene DAB-kanaler som Alltid folkemusikk og NRK Storting. Ifølge seniorrådgiver Jørn Jensen vil enda flere kanaler tas bort fra FM fra 2007, som for eksempel Alltid Klassisk.

I tillegg vil flere tilfeldige kanaler bli tilgjengelig kun på DAB som sportskanaler, regionale sendinger og i denne helgen konserter med Vidar Busk som første direkteoverførte artist som spiller live i en DAB-radiosending.

Nye kanaler som blir lansert fra NRK framover vil kun reserveres for DAB, alternativt nettradioer der det ikke er DAB-dekning.

Til toppen