Spår enorm utbredelse av Zigbee

Analytikere forventer at den trådløse ZigBee-teknologien vil erobre hjemmene våre i løpet av få år.

Analytikere forventer at den trådløse ZigBee-teknologien vil erobre hjemmene våre i løpet av få år.

ZigBee er en relativt kortrekkende trådløs teknologi med ganske begrenset båndbredde. Likevel mener analytikere at teknologien, som trolig vil godkjennes av ZigBee Alliance senere i år, vil bli ekstremt utbredt. Blant de potensielle suksessfaktorene er svært lavt strømforbruk og konsumentenes ønske om å kunne fjernstyre eller automatisere sine hjem.

ZipBee er basert på den globale IEEE 802.15.4-standarden, og har en rekkevidde på inntil 100 meter. Båndbredden er på mellom 20 og 250 kb/s. Det maksimale antallet ZigBee-enheter som kan fungere innen et enkelt nett, er svært høyt (264). Batterilevetiden anslås til å være fra hundre dager til over tusen.

ZigBee regnes av mange som mer en bekvemmelighetsteknologi enn en ren, trådløs teknologi. Den skal gjøre det enkelt for brukerne å kontrollere omgivelsene.

- I bunn og grunn kan ZigBee løse ønsket om å kunne betjene lys, termostater og alarmsystemer i hus ved hjelp av en fjernkontroll, sier analytiker i West Technology Research Solutions, Kirsten West, i en pressemelding.

- ZigBee har også et stort potensial i det kommersielle segmentet, med bruksområder som kontroll av lys og ventilasjon i hoteller og andre kommersielle bygninger. Kostnadsbesparelsene er potensielt enorme når du kan kontrollere energiforbruket nærmest i sanntid, sier West.

    Les også:

Smarte sensorer, for eksempel termostater, kan implanteres med en ZigBee-sensor og rapportere omtrent temperaturen hvert femte minutt. Sensoren skal kunne gjøre dette i flere år basert på ett enkelt batteri.

Gruppen bak ZigBee ser også på muligheten for å benytte ZigBee i mus- og tastaturer. Til ExtremeTech sier Jon Adams, direktør for radioteknologi og strategi i Freescale Semiconductor i USA, vil selv den raskeste tastaturbruker, med 500 tastetrykk i minuttet, gi ZigBee mer enn nok tid til å starte opp, oppdage og knytte seg til nettverket, overføre dataene, kontrollere og sende dataene på nytt, for så å skru seg av, for hvert tastetrykk.

- Innen de neste to til tre årene, ventes det at minst 100 til 150 ZigBee-brikker vil finnes i hvert eneste hjem, sier senioranalytiker i Frost & Sullivan, Deepa Doraiswamy, til BusinessWire.

Frost & Sullivan forventer en økning i omsetningen av ZigBee-brikkesett fra 18,8 millioner dollar i år, til 700 millioner dollar i 2008.

Til toppen