ANALYSER

Spår enorm vekst for Linux-mobiler

Analytikere mener det ikke er noen tvil om at bruken av Linux i mobiltelefonen vil eksplodere innen få år.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. apr. 2007 - 09:19

De mest avanserte av dagens mobiltelefoner benytter normalt operativsystemer som Symbian og Windows Mobile. En langt mindre bunke enheter benytter Linux som operativsystem. Men analyseselskapet ABI Research mener det bare er stille før stormen.

Ifølge analyseselskapet vil Linux-fellesskapet angripe mobiltelefon-markedet gjennom et todelt angrep som fokuserer på både kommersielle operativsystemløsninger og på erstatning av sanntids operativsystemer (RTOS). ABI Research skriver i en ny rapport at innen 2012 vil mer enn 127 millioner enheter være utstyrt med et kommersielt Linux-operativsystem. Ved utgangen av 2007 ventes tallet å være begrenset til 7 millioner.

I tillegg ventes det at de totale leveransene av enheter som tar i bruk Linux som en RTOS-erstatning vil vokse til over 76 millioner enheter i 2012, mens tallet i 2007 er så godt som null.

- For Linux i mobiltelefoner er ikke spørsmålet "om, men når", sier forskningsdirektør Stuart Carlaw i ABI Research, i en pressemelding.

Den nye rapporten fra selskapet, "Mobile Linux: Bringing License-Free Operating Systems to Smartphones and Mid-Tier Devices", hevder også at det største problemet for veksten av kommersiell Linux i dette området - nemlig horisontal og vertikal markedsfragmentering, er i ferd med å reduseres gjennom et voksende samarbeid mellom bransjetiltak og introduksjonen av komplette løsninger slik som GreenSuite, som blant annet norske Trolltech står bak, og ALP fra ACCESS.

Men ikke alt er like rosenrødt. Problemer med latens i systemet har hindret Linux i å bli ansett som et levedyktig alternativ for RTOS i enheter med én prosessor. Carlaw mener at nye, innovative løsninger, blant annet knyttet til virtualisering, er i ferd med å løse disse problemene.

Fortsatt mener Carlaw at bransjen har behov for å forstå de totale eierskapskostnadene knyttet til Linux-løsninger. I tillegg må den opprette et felles sett med programmeringsgrensesnitt (API-er) for å redusere kostnadene for tredjepartsutviklere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.