Spår fall i blogging til neste år

Spår fall i blogging til neste år

I sine spådommer om neste år trekker Gartner frem blogger og spår at Vista er siste store oppgradering av Windows.

To ganger i året samler analyseselskapet Gartner sine toppfolk og forsøker å samle makro-spådommene for det neste året. I går offentliggjorde Gartner sine spådommer for 2007.

- Utvalget er gjort på tvers av våre analyseområder og vi har plukket ut de mest uimotståelige og kritiske prognosene, Sier Daryl Plummer, direktør i Gartner, i en pressemelding.

Her det viktigste som kommer til å skje på IT-fronten i 2007, mener Gartner:

 • Markedsandelen for de ti største aktørene innen tjenesteutsetting vil falle fra 43,5 prosent til 40 prosent i løpet av 2009. Årsaken er hardere konkurranse og at de største kontraktene nå er tatt.
 • Bare en indisk/asiatisk tjenesteleverandør vil bli blant de 20 største innen 2010
 • Blogging og community-tjenester vil nå toppen i løpet av 2007, for samtidig som det dukker opp mange nye blogger, faller det fra nesten like mange. Gartner mener at det nå finnes 200 millioner "ex-bloggere" - brukere som har opprettet, men ikke lengre bruker sin blogg. Anallet aktive blogger vil toppe seg på rundt 100 millioner til sommeren og så begynne å falle.
 • Bedriftenes totalrykte vil bli viktigere på styrenivå enn regulatorisk overholdelse innen 2009
 • Innen slutten av 2007 vil 75 prosent av bedriftene ha blitt infisert av spionprogrammer som har "finansielle motiver" - det vil si forsøker å tappe brukeren for penger på en eller annen måte.
 • Totalkostandene ved å eie og drifte en PC vil fall være redusert med hele 50 prosent innen 2010. Årsaken er bedre og mer automatiske administrasjonsverktøy. Slike verktøy er en av de få mulighetene leverandørene har for å skille seg ut.

  Gartner kommer også med en annen spådom som ikke er direkte relatert til 2007, men den er kanskje desto viktigere.

  Vista blir den siste store, enhetlige oppgraderingen av Windows. Neste versjon blir et helt modulært system som vil bli sluppet i biter, mener Gartner.

  Gartner påpeker det ikke direkte, men årsaken er klar: Vista ble et for stort prosjekt og Microsoft støtte på enorme problemer med å organisere prosjektet. Underveis måtte Microsoft legge om utviklingsarbeidet helt, droppe flere viktige biter og Vista ble likevel utsatt i to år.

  Gartner har også flere andre spådommer som ligger litt lengre ute:

  Innen 2010 vil 60 prosent av alle mobiltelefoner kunne spores geografisk gjennom tjenester der venner og andre kan se hvem som er nær dem. Dette vil utfordre både sikkerhet og personvern.

  Gartner mener også at veldig mange datasentere ikke har strømforsyning og kjøleutstyr til å legge om til rackservere, noe som vil skape problemer.

Til toppen