ANALYSER

Spår forsiktig vekst for Linux på PC

Etter en bølge av interesse for Linux på PC i 2005, har veksten lagt seg, viser IDC-tall.

13. mars 2007 - 13:56

Linux er blitt vanlig på servere, men på PCer har det store gjennombruddet uteblitt. Enkelte offentlige organisasjoner i enkelte land har truet med eller gått over for å redusere, men den store masse av brukere har Windows og det vil holde seg slik, spår analyseselskapet IDC.

Tall for Linux-markedet er notorisk vanskelige fordi så mange distribusjoner spres gratis, og selv IDC-tallene er røffe anslag, men i mangel av noe bedre gir de en pekepinne.

I følge IDC løftet bruken seg faktisk veldig bra i 2005, da økte antall brukere med 57 prosent. Dette skyltes en stor interesse for Linux i Asia, men bølgen la seg igjen.

Siden har veksten dabbet av og IDC spår en vekst på rundt 30 prosent i år, skriver Wall Street Journal.

Analyseselskapet Gartner har tidligere påpekt at veldig mange av maskinene som selges med Linux får piratkopiert Windows ganske fort av brukere som synes dette er enklere.

En vekst på 30 prosent høres imponerende ut, men det er blir ikke så store tallene når utgangspunktet er så lite. Windows har i dag en markedsandel på 92 prosent, i følge IDC.

Og veksten vil avta, ikke øke i årene fremover: Fra en 30 prosent økning vil veksten falle til 20-25 prosent i årene fremover.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.