Spår forvirring om Vista-versjoner

Analyseselskapet Forrester roser Microsoft for å gi kundene valgfrihet, men spår et mulig informasjonskaos rundt Vista.

Analyseselskapet Forrester roser Microsoft for å gi kundene valgfrihet, men spår et mulig informasjonskaos rundt Vista.

Sent i forrige uke bekrefter Microsoft ryktene - Vista, neste versjon av Windows, skal selges i hele seks forskjellige versjoner.

Dette mener analyseselskapet Forrester at er positivt, men spår store utfordringer for Microsoft.

Forrester påpeker at også Windows XP har blitt solgt i en lang rekke forskjellige versjoner, men kundene har i realiteten ikke hatt så mange valgl, for versjoner som Tablet og Media Center har vært bundet til spesifikke maskintyper.

Nå får kunden en større valgfrihet og kan kjøpe seg det de trenger, påpeker Forrester. Samtidig vil alle blant annet få den samme sikkerheten som toppversjonen får.

Men, skriver og føyer til noen store reservasjoner:

- Å slippe åtte forskjellige versjoner av et operativsystem samtidig kan se ut som oppskriften på en katastrofe, påpeker Forrester, men føyer til at det er håndterbart.

I dag trenger kundene bare å velge mellom Home og Pro-versjonen.

    Les også:

Det er privatkundene som vil starte å kjøpe Vista først og det er de som har flest valg og minst kunnskaper. Disse kundene vil måtte velge mellom fire versjoner, mener Forrester.

Disse versjonene er Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium og Windoss Vista Ultimate. Forrester mener trolig også at endel brukere vil velge Windows Vista Business når de ikke bryr seg om spill eller media-håndtering.

Den første usikkerheten vil oppstå når kundene må finne ut om deres maskin kan takle Vista og eventuelt 3D-grensesnittet.

Brukerestøtte vil også bli mer komplisert med Vista, for det forskjellige versjonene vil se og fungere på forskjellige måter. Home Basic vil ha et annet grensesnitt og mangle endel media-muligheter som andre versjoner har.

Dette vil kreve mye mer informasjonsarbeid for de som skal selge Vista og Vista-utstyrte maskiner. Microsoft må derfor arbeide hardt med sine partnere for å sørge for at forskjellige typer maskiner selges med riktig versjon av Vista og at for eksempel avanserte maskiner ikke selges sammen med Home Basic, påpeker Forrester. Dette må være veldig enkelt - både for personell i butikker og forbrukere, mener Forrester.

Microsoft må også sette opp klare minimumskrav for de forskjellige versjonene. Disse kravene er enda ikke klare, men bør snarest bli det slik at kunder kan planlegge sitt PC-kjøp og være sikre på at de kan kjøre Vista-versjonen de ønsker å bruke.

Til toppen