Spår frisk salg for 64 bits-Windows

Bare noen få vil ha et reelt behov, men Microsoft spår en friskt start for salget av 64-bits Windows XP.

Bare noen få vil ha et reelt behov, men Microsoft spår en friskt start for salget av 64-bits Windows XP.

Lanseringen av 64-bits versjonen av Windows XP nærmer seg. Microsoft offentliggjorde den såkalte Release Candidate 1 (RC1) i desember og lot så alle som vil laste den ned i slutten av janauar.

RC2 er ventet snart og lanseringen vil komme før sommeren. Men salget er fremdeles et stort spørsmålstegn, for det er usikkert hvor mange som mener de har behov for 64 bits databehandling. Med 64 bits databehandling kan man adressere langt større mengder minne og jobbe med større datamengder.

Dagens 32-bits Windows kan bare arbeide med 4GB minne. Med 64-bits maskinvare og operativsystem kan man jobbe mer effektivt blant annet med store videofiler og store databaser. Men vanlige Office og Internett-brukere har ikke behov for teknikken.

På serversiden har mange tilby 64-bits miljøer og Microsoft har hatt en serverversjon for Itanium, men kommer nå også med en 64-bits versjon av Windows Server 2003 for Intels Xeon-prosessorer. Intel kommer med sine nye kombinerte 32/64-bits prosessorer for PCer og servere før sommeren.

Nå melder Microsoft at de tror mange ønsker å gjøre hoppet. For det har vært mye snakk om 64-bits-jobbing. Microsoft lanserte en 64-bits versjon av Windows for Intels Itanium-prosessor, men salget uteble nesten totalt.

Microsoft skal i følge Toms Hardware ha vist frem operativsystemet de nå skal lansere første gang i mai 2001 og da med et løfte om en lansering sammen med Intel i 2003/2004.

Dette kan ha foreberedt markedet og bygget opp etterspørselen. AMD har dessuten lenge solgt prosessorer som kan kjøre i 64-bits modus.

- Vi tro millioner av brukere vil oppgradere til 64-bits Windows i løpet av de første 12 månedene året, sier Brian Marr, produktsjef for Windows hos Microsoft til Toms Hardware.

Han lover at det ikke blir noen nye forsinkelser og forteller at Microsoft vil kunne lansere "i løpet av første halvår".

Rune Lystad i Microsoft Norge forklarer at selv om det er forskjell på 64-bits brikkene til AMD og Intel, vil det bare komme en versjon av Microsoft 64-bits Windows som takler begge prosessorene.

- Vi har ikke laget en analyse med tall, men interessen er stor

Til toppen