ANALYSER

Spår full stagnasjon i «device»-markedet

Samtidig har Apple passert Microsoft i OS-kampen.

Mobil, nettbrett og pc.
Mobil, nettbrett og pc. Bilde: neirfy@
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. apr. 2016 - 14:09

Gartner kom i forrige uke med en prognose for device-markedet i 2016. Dette omfatter leveransene av både pc-er, nettbrett, mobiltelefoner og hybride enheter. Analyseselskapet tror det vil bli levert til sammen 2,416 milliarder slike enheter i år. Dette er bare 0,6 prosent flere enn i fjor.

Den årlige veksten ventes å bli litt bedre i 2017 og 2018, men ikke mer enn på drøyt 2 prosent.

Som forklaring på denne utviklingen er at veksten i smartmobilmarkedet har avtatt betydelig. Selskapet mener at det vil bli levert 1,9 milliarder mobiltelefoner i 2016, hvorav 1,5 milliarder ventes å være smartmobiler. Dette er bare 7 prosent flere enn i 2015. Dette er i så fall første gang av den årlige veksten i etterspørselen er på under ti prosent.

Det er ikke ventet noe nedgang i etterspørselen etter mobiltelefoner de nærmeste årene, men veksten ventes å forbli lav.

Bakgrunnen for det hele er veksten i de kommende markedene, hvor det fortsatt er mange som tar i bruk mobiltelefon for første gang, ikke er så høy som tidligere. Samtidig skifter ikke mobileiere i de modne markedene ut sine smartmobiler like hyppig som tidligere, og flere enn tidlige blant dem som har en grunnleggende (smart)mobil, erstatter denne med mobil i samme klasse i stedet for å oppgradere til en avansert modell.

Pc-er og nettbrett

Gartner tror at 2016 vil utgjøre bunnivået for det samlede pc-markedet. Det ventes en viss økning i etterspørselen etter avanserte ultramobile enheter, og denne etterspørselen ventes å vokse raskere de kommende årene enn det etterspørselen etter tradisjonelle bærbare og stasjonære pc-er faller. Analyseselskapet mener at det vil bli levert 284 millioner pc-er i år, fem millioner færre enn i fjor.

Nettbrettmarkedet, en kategori Gartner kaller for «Ultramobiles (Basic and Utility)», ventes også å nå et bunnivå i år på 188 millioner. Leveransene ventes å forbli like store i 2017, før de vokser til 194 millioner i 2018.

Gartners prognose for devicemarkedet i perioden 2015-2018
 

Gartner antyder at en del som har investert i nettbrett nå er frustrerte over egenskapene til disse enhetene og vil vurdere å kjøpe mer kapable enheter dersom disse kommer i riktig formfaktor og prisklasse. Selskapet mener at integrasjonen av Windows 10 med Intels relativt nye Skylake-arkitektur både utgjør en utfordring og et område hvor det kan være mulig å utvikle formfaktorer med ny og attraktiv funksjonalitet.

Microsoft kunngjorde i forrige uke at Windows 10 er tatt i bruk på 270 millioner enheter.

Apple og Microsoft

I pressemeldingen oppgir ikke Gartner konkrete tall om operativsystemer, men selskapet har avslørt litt mer for amerikanske Computerworld.

Ifølge disse tallene taper Microsoft andeler i operativsystemmarkedet til både Google og Apple. Google har en klar førsteplass på grunn av posisjonen Android har i smartmobilmarkedet, mens enheter med ulike Windows-versjoner har gitt Microsoft en andreplass.

Dette endret seg i 2015. Da ble det ifølge Gartner levert 1,3 milliarder enheter med Android, 297 millioner enheter med iOS eller OS X, og 293 millioner enheter med en versjon av Windows.

Gartner spår at Apples forsprang til Microsoft vil øke i tiden framover. I år regner Gartner med at det vil bli levert 303 millioner enheter med operativsystem fra Apple, mens antallet leverte Windows-enheter ventes å falle til 283 millioner. I 2018 er det ventet at antallet leverte enheter basert på operativsystem fra Apple og Microsoft vil være henholdsvis 334 millioner og 298 millioner.

Ifølge Gartners tall ble det levert nærmere 350 millioner Windows-enheter i 2012. Da var Apples leveranser av iOS- og OS X-enheter på drøyt 200 millioner.

Computerworld har ikke oppgitt Gartners prognose for de framtidige leveransene av Android-enheter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.