BEDRIFTSTEKNOLOGI

Spår gullår for Idex

Men analytikerrapporten er «ikke-upartisk».

Idex har et bredt utvalg moduler, og satser på gjennombrudd med en trykksensor som skal presenteres i midten av 2014.
Idex har et bredt utvalg moduler, og satser på gjennombrudd med en trykksensor som skal presenteres i midten av 2014. Bilde: Idex
7. jan. 2014 - 13:57

Det norske utviklingsselskapet Idex har i dag publisert et analytikernotat om selskapet, ved N+1 Singer. Rapporten kan lastes ned fra Idex' nyhetsside.

N+1 Singer presiserer at rapporten er «ikke-upartisk»: De tar betalte oppdrag for Idex, og eier aksjer i selskapet.

Rapporten er interessant som sammenfatning av bakgrunnen og virksomheten til den norske utvikleren av teknologi for å avlese fingeravtrykk. Det nye ved rapporten, utover det digi.no har skrevet om Idex hittil, er at den anslår selskapets markedsverdi til 373 millioner dollar, og gir en prognose for omsetning og driftsresultat i 2015 og 2016, forutsatt at Idex får sitt forventede gjennombrudd i 2014.

N+1 Singer argumenterer for at Idex’ vesentlige fordel ligger i to kommende produkttyper, trykklesere – i motsetning til sveipleserne som er kommet lenger i utviklingen – og lesere innfelt i glass. Idex tror de vil være i stand til å tilby trykklesere til langt rimeligere pris enn sine konkurrenter. Disse ligger an til å presenteres i midten av 2014. Volumleveranser av sveiplesere ventes i andre halvår.

I anslagene over hva Idex kan vente av inntekter og driftsresultat i årene framover, tar analytikernotatet utgangspunkt i prognoser fra IDC.

Utfra disse beregnes det totale markedet for fingeravtrykkslesere i andre smartmobiler og nettbrett enn iPhone og iPad. Apple kjøpte, som kjent, Idex-konkurrenten Authentec i juli 2012, og bruker kun deres teknologi i sine produkter. En iPad med fingeravtrykksleser ventes i løpet av 2014.

N+1 Singer tror blant annet at markedet for ikke-Apple-smartmobiler vil vokse fra 1,04 milliarder i 2014 til 1,47 milliarder i 2017, og at andelen av disse med fingeravtrykkslesere vil vokse fra 15 prosent til 50 prosent. Det gir et anslag over Idex’ samlede marked på 369 millioner dollar i 2014, og 1,7 milliarder dollar i 2017.

Idex ventes først å komme på banen med sine lesere for smartmobiler i 2015. Blir markedsandelen 10 prosent, oppnår de en omsetning på 68 millioner dollar. Kommer de opp i 30 prosent markedsandel, kan omsetningen nå 203 millioner dollar det året. Driftsresultatet fra disse leveransene kan variere fra 7 til 59 millioner dollar.

Anslagene for 2016 bygger på at Idex øker sin markedsandel, til 20 prosent, 30 prosent eller 40 prosent. Omsetningen mot smartmobilmarkedet kan da ligge mellom 251 millioner dollar og 503 millioner dollar, med driftsresultat fra 60 til 166 millioner dollar.

Analytikernotatet argumenterer for at Idex i tillegg til mobiltelefoner og brett, også kan vinne fram i andre bruksområder. Per i dag er Idex alene om å tilby en biometrisk sensor som er tynn nok til å kunne nedfelles i et smartkort. På litt lengre sikt kan det tenkes, ifølge N+1 Singer, at dette markedet gir større uttelling for Idex enn mobilmarkedet. Idex samarbeider med et ikke-oppgitt kinesisk selskap som skal være i ferd med å forberede en demonstrasjon av en sikkerhetsløsning basert på smartkort med Idex-leser.

Her er det ingen detaljerte beregninger, men Idex’ samlede potensielle marked antas å nærme seg 4 milliarder dollar i 2017.

Notatet advarer at Idex ligger etter konkurrentene Fingerprint Cards og Validity i å få produkter ut på markedet. Selv om utsiktene er gunstige, er det fortsatt en risiko for at Idex ikke lykkes.

En annen risiko er at inntektene vil forskyves dersom kundene velger å satse på den kommende trykkleseren framfor den ferdigutviklede sveipleseren.

En tredje risiko er at selv om det jevnt over betraktes som gunstig å kunne tilby smartkort med fingeravtrykkslesere, er det vanskelig å vurdere hvordan dette vil slå ut kommersielt.

Konklusjonen i rapporten er at 2014 kan bli Idex’ gullår. N+1 Singer tror – og håper siden de selv har interesse av at Idex lykkes – at investorer i stadig større utstrekning vil betrakte Idex’ portefølje som en de mest komplette i bransjen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.