ANALYSER

Spår innovativt år for Apple

Vil selskapet klare å holde teten etter Steve Jobs bortgang?

Vil Apple fortsette suksessen i 2012? Det spørsmålet stiller nå analytikere seg etter at Steve Jobs gikk bort oktober 2011. På bildet viser Jobs frem iPod Nano på en presentasjon i 2005.
Vil Apple fortsette suksessen i 2012? Det spørsmålet stiller nå analytikere seg etter at Steve Jobs gikk bort oktober 2011. På bildet viser Jobs frem iPod Nano på en presentasjon i 2005. Bilde: Lou Dematteis/Reuters/SCANPIX
30. des. 2011 - 10:22

2011 vil gå inn i historiebøkene som et merkeår for Apple, verdens største IT-selskap målt i markedsverdi. Selskapet byttet toppsjef i august, og i oktober gikk medgründer Steve Jobs bort etter lang tids kamp mot kreft.

Nå stiller alle seg spørsmålet om hvordan veien videre, uten ledestjernen Steve Jobs, vil arte seg for selskapet som gang på gang har redefinert teknologibransjen.

I 2011 var det relativt få store produktnyheter fra selskapet. Lanseringen av iPhone 4S var høydepunktet, særlig med den digitale assistenten Siri, og betydelige forbedringer under panseret. Men Android har begynt å ta kraftig innpå, og har nå gått forbi iOS som den mest brukte plattformen for smarttelefoner.

– Neste år vil bli et sentral år for selskapet. Det siste tiåret har Apple vært en markedsleder, men nå har markedet vist at de kan følge med svært raskt, sier teknologianalytiker Rob Enderle til Financial Times. Han mener at Apple, med Tim Cook i spissen, må erobre nye teknologiområder for å holde seg i teten.

Både innen nettbrett, der Apple i dag er markedsleder med sin iPad, og smarttelefoner, blir konkurransen knallhard i 2012. Amazon har offentliggjort at deres lavpris-nettbrett, Kindle Fire, solgte mer enn 1 million enheter i uken så langt i desember og Microsofts nettbrettvennlige Windows 8 kan ta for seg av nettbrettmarkedet i løpet av neste år.

Apple fikk i 2011 et fantastiskøkonomisk resultat, med en omsetning som vektes å stige til 108 milliarder dollar, fra 65 milliarder dollar i 2010. Selskapet sitter igjen med hele 26 milliarder dollar på bunnlinjen i år, og det regnes med at selskapet har en kasse på 82 milliarder dollar, melder Financial Times. Dette er resultater som gjorde Apple til verdens høyest verdsatte selskap i år.

Å opprettholde denne suksessen blir alt annet enn enkelt.

Tim Bajarin, sjef for analyseselskapet Creative Strategies, sier til Financial Times at 2012 blir et innovativt år for Apple, og sammenligner det kommende året med 2010, da iPad og iPhone 4 ble lansert. Han spår at selskapet vil fornye iPhone, med en større skjerm, samt gjøre kraftige forbedringer både på iPad og MacBook Air. Sistnevnte for å møte konkurransen fra flere Ultrabooks som kommer på markedet.

– Selskapet er smart nok til å vite at når konkurrentene begynner å ta igjen forspranget så løper du raskere, og prøver å gjøre noe annet. Det er hva Apple alltid har gjort, sier Bajarin til Financial Times.

En av de heteste spekulasjonene er Apple TV. Ifølge biografien om Steve Jobs jobbet selskapet med å redefinere TV-teknologien. Så langt har noen få lekkasjer kommet fra Apple, som holder sine kort meget tett til brystet.

Ikke bare ventes det at Apple vil lansere et eget TV-apparat i løpet av året, men det forventes at selskapets lansering vil ha like stor innvirkning på TV-bransjen som det iTunes og iPod hadde for musikkindustrien.

Forventingene er imidlertid skrudd svært høyt opp, og selskapet må levere for å forsvare aksjekursen.

Markedet priser selskapet med en PE-multippel på 14,6. Det betyr at prisen på selskapet er 14,6 ganger selskapet forventede resultat de neste 12 måneder. Til sammenligning er Microsoft priset til 9,6 ganger årsresultatet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.