ANALYSER

Spår kjøpefest i IT-bransjen

IT-gigantene drukner i penger og må kjøpe vekst.

Får analytikerne rett vil det bli en massiv oppkjøpsbølge i IT-sektoren. De store amerikanske IT-selskapene vil bane vei, ettersom de bugner av kontanter og må ha vekst. Bildet er fra børsbygningen på Wall Street, New York.
Får analytikerne rett vil det bli en massiv oppkjøpsbølge i IT-sektoren. De store amerikanske IT-selskapene vil bane vei, ettersom de bugner av kontanter og må ha vekst. Bildet er fra børsbygningen på Wall Street, New York. Bilde: bluepoetje, stock.xchng
6. feb. 2012 - 11:22

I 2011 ble det annonsert oppkjøp i IT-industrien med en samlet verdi på rett under 200 milliarder dollar, eller svimlende 1,2 billioner norske kroner.

Men det forventes mer i år, og nivåene fra toppåret 2007 kan fort bli tatt igjen. Da ble det annonsert oppkjøp og sammenslåinger til en verdi på 264 milliarder dollar, 1,5 billioner norske kroner. Men da finanskrisen kom i 2008 stoppet aktiviteten opp.

Årsaken til at det forventes en ny oppkjøpsbølge er den ekstreme veksten i datatrafikken på nettet. I 2015 forventer nettverksgiganten Cisco at datamengder tilsvarende alle filmer som noen sinne er laget vil gå gjennom internett hvert femte minutt. Denne strømmen av data vil man gjøre om til kontanter, melder Bloomberg News som skriver at de store IT-selskapene vil kjempe hardt om selskaper som kan hjelpe dem med det.

– Teknologiske innovasjoner går så fort at du ikke kan miste et eneste steg. Alle metoder for at det skal gå så raskt og smidig som mulig må brukes, og fusjoner og oppkjøp er en svært viktig metode, sier Jon Woodruff som leder investeringsbanken Goldman Sachs sin virksomhet innen teknologi til Bloomberg News.

De store IT-selskapene har tradisjonelt gjennomført oppkjøp for å få tilgang på ny teknologi. Ikke minst gjelder dette Cisco, som i sin historie har gjennomført rundt 150 oppkjøp, blant annet norske Tandberg.

Det er også de store IT-selskapene som vil drive oppkjøpsbølgen som er ventet å komme. De 35 børsnoterte IT-selskapene som inngår i Morgan Stanleys Teknologi-indeks har til sammen 513 milliarder dollar i kontanter. Dette tilsvarer 21 prosent av børsverdien til de samme selskapene.

Oppkjøp for å finansiere vekst og for å ta viktige posisjoner vil derfor være en opplagt strategi. I fjor kjøpte blant annet Hewlett-Packard det britiske programvareselskapet Autonomy for 61,4 milliarder norske kroner mens Google snappet opp mobilselskapet Motorola Mobility for nærmere 70 milliarder kroner. Microsoft kjøpte nettvideotjenesten Skype for nær 47 milliarder kroner.

De enorme oppkjøpene, skriver Bloomberg News, gjorde ikke spesielt store innhugg i de store IT-selskapenes velfylte kontoer.

– Det er mer kontanter i teknologisektoren enn noen annen sektor, og den lave gjeldsgraden gjør det svært enkelt for selskapene å kjøpe seg vekst, sier JPMorgans analytiker Drago Rajkovic til Bloomberg News.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.