Spår kort liv for dagens Itanium

En erfaren amerikansk analytiker tror Intel må enten drepe Itanium i 2007 eller endre den drastisk.

En erfaren amerikansk analytiker tror Intel må enten drepe Itanium i 2007 eller endre den drastisk.

I en årrekke har analytiker Brooks Gray fra Technology Business Research uttalt seg til mediene om utsiktene for Intels Itanium-prosessor, i lys av stadig skuffende salgstall.

I et intervju med ZDnet vedrørende Microsofts avgjørelse om å tilby den første utgaven av klyngeversjonen av Windows – Windows Server 2003 Compute Cluster Edition – bare for 32/64-biters brikkene til Intel og AMD, og ikke for Itanium, kommer Gray inn på de langsiktige perspektivene for Intels opprinnelige 64-biters teknologi.

Feilen med Itanium er at den ikke kjører 32 biters applikasjoner effektivt, i motsetning til AMD og Intels 32/64-biters prosessorer, henholdsvis Opteron og Xeon.

Gray sier han tror Intel enten vil trekke Itanium helt fra 2007, eller endre den slik at den effektivt kjører 32 biters applikasjoner.

– Jeg tror Itanium, slik vi kjenner den i dag, vil avsluttes, sier han.

Per i dag selges praktisk talt alle Intel x86-servere med 32/64-biters Xeon, mens Itanium profileres mer spesifikt for miljøer med forretningskritiske applikasjoner. Det kan tenkes at det vil være gunstig for Intel å smelte den utvidede x86-arkitekturen sammen med Itanium-prosessorens avanserte egenskaper.

    Les også:

Til toppen