Spår kraftig vekst for smartbooks

Stadig flere datamaskiner vil leveres uten x86-prosessor.

Spår kraftig vekst for smartbooks

Stadig flere datamaskiner vil leveres uten x86-prosessor.

Analyseselskapet ABI Research venter at markedet for såkalte smartbooks vil vokse kraftig de neste fem årene. I en ny rapport skriver Jeff Orr, senioranalytiker i selskapet, at det vil leveres 163 millioner smartbooks globalt i 2015.

Dette gir en kraftig vekstrate, side de første smartbooks-produktene først kom på markedet i 2008.

Smartbook er et begrep som gjerne brukes om mini-pcer/netbooks og MID-er (Mobile Internet Device) som ikke er basert på x86-prosessorer. I stedet benytter de gjerne en prosessorer basert på ARM-arkitektur.

Ifølge ABI Research har denne typen enheter også et operativsystem som like gjerne kan brukes i smartmobiler. Enhetene trekker lite strøm og er som oftest med støtte for WLAN og mobilt bredbånd. Teknisk sett er også Apples iPad en smartbook.

Ifølge analyseselskapet er det brikkeprodusentene Qualcomm og Freescale som i størst grad har promotert smartbook-konseptet, men også selskaper Texas Instruments og Nvidia er aktive i dette markedet. Alle disse fire lager prosessorer på lisens fra ARM.

Lenovo Skylight er et eksempel på en smartbook.
Lenovo Skylight er et eksempel på en smartbook. Bilde: Lenovo

Den første bølgen med produkter har kommet fra etablerte aktører som Lenovo og Sharp.

ABI Research er usikre på hvor smart det er å markedsføre smartbooks som en egen kategori med produkter.

- I stedet bør leverandørene akseptere at de konkurrerer i en etablert kategori, sier Orr, som mener at tekniske definisjoner ikke betyr særlig mye for de fleste forbrukere.

Prisen har derimot stor betydning for salget, og ABI Research mener at det er viktig at produktleverandørene kommer med smartbook-produkter for lavende-markedet som koster 200 dollar eller enda mindre.

Til toppen