ANALYSER

Spår kraftig vekst i nettskyen

Gartner tror det blir IT-oppgang også i år. Men bare såvidt.

Kraftig vekst i nettsky-tjenester og fremdeles vekst for telekommunikasjon vil sørge for at IT-investeringene holdes på et høyt nivå også i 2012. Men veksten blir ikke så sterk som i fjor. Bildet er fra Facebooks nye datasenter i North Carolina.
Kraftig vekst i nettsky-tjenester og fremdeles vekst for telekommunikasjon vil sørge for at IT-investeringene holdes på et høyt nivå også i 2012. Men veksten blir ikke så sterk som i fjor. Bildet er fra Facebooks nye datasenter i North Carolina. Bilde: Rainier Ehrhardt/Getty Images/All Over Press
10. juli 2012 - 09:15

IT-analyseselskapet Gartner er ute med reviderte prognoser for det globale markedet for IT-sektoren. Mens veksten i 2011 var på sterke 7.9 prosent, forventes det å bli en vekst i år på 3 prosent. Svimlende 3600 milliarder dollar, eller 22 066 milliarder norske kroner, er forventet å bli investert på IT-utstyr og tjenester i år.

Men bakteppet er negativt. Verdensøkonomiens viktige motorer i USA og Europa er ikke velfungerende, noe som vil kunne smitte over på IT-investeringer i bedriftene. Men fra første til andre kvartal har stemningen hos bedriftene endret seg lite, melder Gartner, som oppjusterte sine anslag fra en vekst på 2,5 prosent til 3 prosent.

Men det er noen områder hvor veksten vil være meget sterk, spår analytikerne fast i en pressemelding. Ikke overraskende er det innen nettsky-tjenester. Dette markedet tror Gartner skal vokse fra 91 milliarder dollar i 2011 til 109 milliarder dollar i 2012. Innen 2016 forventer Gartner at bedrifter verden over vil bruke til sammen 207 milliarder dollar på ulike tjenester i nettskyen.

 <i>Bilde: Gartner</i>
Bilde: Gartner

– Forretningsprosesser levert som en tjeneste (BPaaS) står fremdeles for mesteparten av nettsky-bruken for bedrifter, men andre områder som plattform levert som en tjeneste (PaaS), programvare levert som en tjeneste (SaaS) og infrastruktur levert som en tjeneste (IaaS) vokser raskere, sier Gartners Richard Gordon i en pressemelding.

Den største delen av IT-markedet er ifølge Gartner tjenester knyttet til telekommunikasjon. Dette markedet vil vokse med magre 1,4 prosent i år, fra en vekst på seks prosent i fjor, men fremdeles være det viktigste markedet ettersom flere og flere enheter skal knyttes til telenettet og dermed kreve mer kapasitet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.