Spår langsiktig fall for papiravisene

Gullalderen er over for avisbransjen i Norge, mener medieprofessor Sigurd Allern og peker på kuttene i det siste.

Gullalderen er over for avisbransjen i Norge, mener medieprofessor Sigurd Allern og peker på kuttene i det siste.

Torsdag går fristen ut for ansatte i Dagbladet for å søke om sluttpakke. Samtidig med at avisen Vårt Land feirer 60 år, skal inntil 13 stillinger kuttes. VG har bestemt å tilby alle sine ansatte over 62 år avtalefestet pensjon (AFP) samme dag som 140 millioner kroner skal satses på et nytt helgemagasin.

Norske aviser sliter for å holde marginene oppe. Mens internettavisene seiler i medvind, er markedet for papiraviser hardt og preges av nedgang i opplag. Flere andre avishus har redusert staben de siste årene.

- Det vi ser er ikke et ras, men en nedgang. Andre typer medier har tidligere gått tilbake for å stabilisere seg på et lavere nivå, sier professor Sigurd Allern ved Universitetet i Oslo til NTB.

VGs administrerende direktør, Rolv Erik Ryssdal, tror heller ikke de vil skape flere nye avislesere ved å satse på et nytt bilag, men heller stjele lesere fra konkurrentene Dagbladet og Aftenposten.

- Slik som utviklingen ser ut de neste årene vil nok ikke totalmarkedet øke, men jeg tror det vil være vinnere og tapere, sier Ryssdal.

- Årsaken til reduksjoner i avisene er ofte ikke underskudd, men at tendensen til fallende opplag truer overskuddene. Kravene til bunnlinja er ganske absolutte i de store mediekonsernene, sier Allern.

I Dagbladet venter de ansatte på den videre gangen i prosessen med å kutte inntil 89 årsverk. Avisa må spare 140 millioner kroner til tross for et overskudd på 90 millioner kroner i konsernet i fjor.

Fristen for å søke sluttpakke ble forskjøvet til 1. september. Det er kjent at 20 personer i avisa har søkt om sluttpakke, men bedriften hadde regnet med at minst 40 ville søkt en slik ordning. Blant annet skal ingen som er organisert i Grafisk Forbund ha sagt seg interessert i et slikt tilbud.

- Vi håper vi slipper gjennom prosessen uten oppsigelser, men er forberedt på å gå til rettssak dersom det skulle bli nødvendig, sier klubbleder for journalistene i Dagbladet, Ulf André Andersen, til NTB.

Fagforeningen for journalistene har også oppfordret ledelsen til å foreta interne ansettelser i utlyste stillinger i nettavisen.

Den kristne dagsavisen Vårt Land må spare 6,8 millioner kroner. På styremøte torsdag vil sjefredaktør Helge Simonnes gå inn for å kutte inntil 13 årsverk i staben på om lag 85 personer. Avisen har slitt med underskudd etter omlegging og satsing på økt salg på Vestlandet.

- Vi er på ingen måte i nærheten av skifteretten. Vi hadde en veldig bra økonomisk utvikling fram til 2004. Så bestemte vi oss for å gjøre en satsing på Vestlandet og det har kostet en del. Vi har hatt vekst, men ikke så mye som prognosene tilsa, sier Simonnes til NTB.

Til toppen