Spår langvarig mangel på flat-TVer

Flere kjøper flatskjerm-TV enn ventet og nå er lagrene er tomme. Bransjen avlyser derfor et videre prisfall.

Flere kjøper flatskjerm-TV enn ventet og nå er lagrene er tomme. Bransjen avlyser derfor et videre prisfall.

Salget av flatskjermapparater vil i år ende på rundt 200.000 skjermer. Det er 20.000 flere enn det organisasjonen Elektro- og elektronikkbransjen hadde regnet med.

- Salget har vært enda høyere enn hva vi har trodd. Derfor fikk vi allerede tidlig i høst signaler om at det kunne bli manko på flatskjermapparater i Europa før jul. Og det har slått til, iallfall i Norge. Flere leverandører melder om et så stort salg at lagrene er gått tomme, sier informasjonssjef Erik Andersen i EE-bransjen til Aftenposten.

Ifølge Andersen har man visst at produksjonen på verdensbasis ikke har vært stor nok til å dekke etterspørselen. Men det blir nå bygd stadig flere nye fabrikker for LCD-og plasmaskjermer, som etter hvert vil dekke etterspørselen.

Men i forbindelse med fotball-VM neste år er det ventet ny manko på flatskjermer.

Med unntak av DVD-revolusjonen kan Andersen ikke huske at det har vært lignende etterspørsel etter elektronikkprodukter på så kort tid.

- Overgangen til flatskjerm-TV har gått langt raskere enn vi hadde trodd. En av konsekvensene er at prisene stagnerer, de faller ikke så raskt lenger, sier han.

Ifølge salgssjef Jens Jensen i Philips Norge er problemene like store i hele Norden.

- Det er mangelen på LCD-paneler som er problemet. De klarer ganske enkelt ikke å produsere nok, sier han. Han regner med at situasjonen vil bedre seg i februar.

Til toppen