ANALYSER

Spår lysende framtid for netbooks

Analyseselskap mener vi bare har sett begynnelsen.

Netbooks, eller mini-bærbare pc-er, har siden Asus introduserte den første Eee-maskinen høsten 2007, blitt en viktig faktor i markedet for bærbare pc-er. De har dessuten ført til at pc-salget ikke har blitt så kraftig redusert som de finansielt dårlige tidene skulle tilsi, selv om prisene på disse maskinene jevnt over er lave.

Analyseselskapet iSuppli mener at salget av netbooks vil fortsette å vokse i årene som kommer, og at det innen 2012 vil bli solgt 47,4 millioner slik pc-er i året. Dette er nærmere fire ganger så mange som de 13,1 millioner mini-bærbare iSuppli mener ble solgt i fjor. Dette skriver TG Daily.

Samtidig vil omsetningen øke fra 625,2 millioner dollar i fjor til 2,1 milliarder dollar i 2012. Allerede i år ventes det en omsetning på over én milliard dollar innen maskiner med skjermstørrelser mellom 7 og 10 tommer.

De første mini-bærbare ble levert med et Linux-basert operativsystem, men etter hvert har Windows XP blitt langt vanligere.

Microsoft viser til en undersøkelse gjort av NPD hvor det står at 96 prosent av alle netbooks nå leveres med Windows XP. Det er dog viktig å understreke at NPD-undersøkelsen kun gjelder USA, som bare utgjør en liten del av det totale netbook-markedet.

I fjerde kvartal i fjor 80 prosent av de mini-bærbare pc-ene i solgt i Vest-Europa, ifølge IDC.

De to største leverandørene av netbooks, Asus og Acer, tilbyr begge en rekke modeller med Linux-baserte operativsystemer. Dell har oppgitt at hver tredje Mini 9-maskin selskapet selger, er Linux-basert.

Det er dog ventet at Windows 7 vil føre til at en enda større andel av de mini-bærbare pc-ene leveres med Windows, men flere faktorer vil kunne påvirke dette.

Mye tyder på at flere netbook-leverandører vil ta i bruk ARM-baserte prosessorer i netbooks i løpet av 2009, i stedet for prosessorer fra Intel. Ingen av dagens komplette Windows-utgaver støtter ARM. Derimot er det mulig å kjøre Linux på slike maskiner, inkludert Google Android-operativsystem. Det antas dog at Microsoft har en ARM-versjon av Windows 7 under utvikling.

En annen faktor som vil kunne få stor betydning, er prisen Microsoft vil ta for Windows 7 på disse maskinene. Windows XP-lisensen som Microsoft i dag selger med disse maskinene, koster angivelig langt mindre enn det man må betale for en Windows Vista-lisens. Netbooks-markedet er mer prisfølsomt enn andre deler av pc-markedet, siden prisene i utgangspunktet er så lave.

En tredje faktor er at stadig mer funksjonalitet flyttes over til weben, med nettleseren som klient. Dermed blir operativsystemet og støtten for lokalt installerte applikasjoner mindre viktige. Disse maskinene er uansett ikke særlig egnet for å kjøre tunge applikasjoner som Adobe Photoshop og en hel del annen programvare som ikke finnes til Linux.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.