BEDRIFTSTEKNOLOGI

Spår masseflukt fra MySQL

Uvisshet om databasens fremtid råder både blant utviklere og kunder.

Fremtiden til den Sun-eide åpen kildekode-databasen MySQL synes uklar.

EU gransker Oracles planlagte oppkjøp og det er nettopp forholdet til MySQL som har vekket europeiske konkurransemyndigheters interesse. Etterforskningen er det eneste gjenstående hinderet før oppkjøpet kan gå gjennom.

Oracle-sjef Larry Ellisson har forsikret at de på ingen måte planlegger å kvitte seg med friprog-databasen, og hevder også at Oracle og MySQL ikke har noe innbyrdes konkurranseforhold.

På tross av dette er det mange kunder og utviklere som nå teller på knappene, og vurderer om de skal kvitte seg med MySQL, ifølge svenske IDG.

Siden oppkjøpsplanene ble kjent har det blitt startet flere ulike utviklingsspor, såkalte «forks» med MySQL-koden som grunnlag.

I et intervju med den svenske avisen sier administrerende direktør Anders Liling i friprog-selskapet Redpill Linpro at dette er tegn på at prosjektets medlemmer ikke er enige om retningen.

- Det tyder på at brukerne ikke stoler på hva Oracle gjør med MySQL. Det er absolutt ingenting galt med MySQL som database. Forkene har oppstått fordi utviklerne ikke stoler på Oracle, sier han.

Friprogdatasen ble svekket allerede før oppkjøpet av Sun ble kunngjort: Medgründerne av MySQL, David Axmark og Ulf Michael «Monty» Widenius forlot Sun i fjor høst – Widenius offisielt i februar i år – åpent misfornøyd med Suns håndtering av produktet. Mårten Mickos, frontfigur og daglig leder av MySQL gjennom mange år, forlot også Sun i februar.

Widenius står selv bak en fork av MySQL-koden, under navnet MariaDB. Monty er også sentral i arbeidet med å samle MySQL-miljøet i en allianse kalt Open Database Alliance.

Hans nye selskap, Monty Program, har dessuten ansatt en lang rekke ressurspersoner og tidligere ansatte fra MySQL. En av dem, som mener MySQL har mislykkes i å forvalte sitt eget utviklermiljø, sier at det nå er mange som flykter fra prosjektet:

- Det er stor bevegelse nå blant MySQL-brukere. Folk er urolige og mange er på vei over til MariaDB, hevder Henrik Ingo ovenfor Idg.se.

I tillegg mener han at det er mange utviklere som kan forsvinne over til friprog-databasen PostgreSQL, den kanskje største konkurrenten til MySQL.

Ingo får støtte av Magnus Hagnander, svensk representant for PostgreSQL, som bekrefter trenden med at bekymrede utviklere flykter vekk fra MySQL.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.