Spår mørk uke for IT-aksjer

Det amerikanske aksjemarkedet og særlig IT-aksjene vil trolig falle utover uken. Større fall i USA pleier å ramme IT-aksjene på Oslo Børs.

Det amerikanske aksjemarkedet og særlig IT-aksjene vil trolig falle utover uken. Større fall i USA pleier å ramme IT-aksjene på Oslo Børs.

Det amerikanske aksjemarkedet vil trolig falle utover uken fordi man venter at sentralbanken (Federal Reserve) skal sette opp renten. Det amerikanske finansmarkedet mener det kommer en rentejustering fordi økonomien ligger i høygir og må bremses ned, skriver nyhetstjenesten Bloomberg som har snakket med en lang rekke analytikere.

Justeringen kommer trolig 24. august, noe som vil føre til et kontrollert fall i det amerikanske finansmarkedet. Sist uke falt Internett-aksjene noe, og analytikere og porteføljeforvaltere bruker ordet "korreksjon", og avviser at markedet står foran en krakk. En analytiker anslår fallet til mellom tre og fem prosent.

Det er de lave arbeidsledighetstallene fra juli som utløser forventningene til en renteoppgang. Med en rekordlav arbeidsledighet steg lønningene med en halv prosent i juli mot 0,3 som forventet. For at ikke lønningene skal løpe løpsk og svekke fremtidig konkurranseevne, vil sentralbanken trolig kjøle ned investorene med en renteøkning.

I de siste ukene har de svært høyt prisede amerikanske Internett-aksjene falt noe - den teknologitunge

Nasdaq-indeksen falt 3, 4 prosent forrige uke, mens Bloombergs teknologi-indeks har falt 11 prosent siden toppnoteringen siden midten av juli.

Noe av dette skyldes selskapsspesifikke nyheter, blant annet at Microsoft kutter prisene på Internett-tilgang, noe som sendte America Online-kursen ned 11 prosent forrige uke (se tidligere sak). Når amerikanske IT-aksjer faller, pleier det å smitte over på norske IT-aksjer som Merkantildata.

Til toppen