ANALYSER

Spår mørke skyer for alle mobilselskapene

Nokia spår at taletrafikk i mobilnett og Skype vil dø ut. Fremtiden er IP-baserte nett. Her er en Nokias forklaring:

16. mars 2006 - 12:42

På en pressekonferanse Nokia i går i Oslo gav mobilgiganten spådommer for hvordan mobilbransjen kommer til å utvikle seg.

Alt skal over på IP etter hvert, mener Andreas Lundin, produktsjef i Norden. Det er en mye billigere måte å transportere taletrafikk enn dagens mobilnett. Dette vil gjøre det veldig mye billigere å snakke sammen, særlig hvis en eller begge brukere ikke er i sitt hjemland.

Vi har allerede begynt å prate over IP-baserte systemer og mobiltelefoner, men disse løsningene er bare halvveis-systemer. Fremtiden heter SIP, mener Nokia. For å forklare dette har selskapet laget en oversikt over de fire hovedmåtene å skape tale med IP-pakker. (under)

En del brukere har begynt å benytte Skype eller andre programmer man installerer på mobilen, mens mobilbransjen og Nokia selv snakker mest om UMA på kort sikt.

UMA-mobiler er allerede i salg og lar mobilbrukere koble seg opp til et WLAN-basestasjon. Hvis telefonselskapet har gått med på å åpne for UMA, går samtalen via deres sentral og så ut til en annen bruker som med sin UMA-mobil er knyttet til en WLAN-punkt.

Samtalen går via en telesentral, bare teleselskapene lar brukere nå andre brukere med et telefonnummer. Men dette er en dyr og lite effektiv måte å gjennomføre en mobilsamtale på, særlig hvis man er i utlandet.

Det andre alternativet er programvare som Skype som lar brukere snakke med hverande over internett. Man betaler bare datatransport-pris, uansett om brukeren du snakker med sitter i neste bygg eller i Japan.

Lundin har likevel en klar spådom: Skype er en proprietær teknologi og proprietære teknologier har alltid tapt når standardene kommer på plass. Skype er et lukket system som krever at alle brukere har Skype. Skype er også en prosessor-intensiv og strømkrevende løsning.

Også Cisco og Avaya lager proprietære løsninger for internett-basert IP-telefoni internt i bedrifter. Lundin mener dette også disse aktørene forstår at dette er mellomfase-løsninger som vil erstattes av SIP-standarden.

- SIP er fremtidens mobilløsning. I fremtiden vil SIP-baserte telefoner snakke med hverandre helt og holdent over internett. SIP vil la brukere benytte alle internett-forbindelser de har - enten det er WLAN, Wimax, Bluetooth eller mobiltelefon-selskapene, påpeker Lundin.

Det er telefon-nummeret som vil avgjøre. I dag velger de fleste av oss hvem vi skal snakke med ut i fra et telefon-nummer. Det må slås opp i en nummerdatabase og den eies av et teleselskap. Med SIP vil brukere kunne registrere seg med mange IDer, kanskje både et telefonnummer, en epost-adresse og andre IDer, for eksempel MSN.

- Telefon-operatøren din kan like gjerne ha sin server i Bangladesh, for teleoperatøren vil betale gjør sammenkoblingen av to brukere som begge er på internett, påpeker Lundin.

SIP vil dersom og når det kommer, få enorme konsekvenser for mobilbransjen som lever av å minutt-prise samtalene de styrer i sine egne, lukkede nett.

Nokia-sjefen påpeker at det finnes to SIP-standarder, men at de store bransjeaktørene skal støtte begge. Det første SIP-utstyret er i salg, men det vil ta 2-5 år før SIP begynner å komme i vanlig bruk.

Lundin medgir at aktører som har fastnett, som Telenor, har mest å tape på å innføre først UMA-mobiler og så SIP. Men konkurranse fra aktører som har mindre å tape vil drive utviklingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra