ANALYSER

Spår motbakke for Apple iPhone i Europa

Gartner er imponert over Apples iPhone, men spår store utfordringer i Europa.

18. jan. 2007 - 14:43

I en fersk analyse av Apples nylanserte iPhone, deler analyseselskapet Gartner ut både ris og ros.

Gartner påpeker at Apples mobil imponerer og understreker betydningen av skjerm og brukeropplevelse. Andre mobilprodusenter "bør våkne opp", skriver analyseselskapet.

Men samtidig mangler telefonen 3G. Det er ikke så stort problem for kundene, men det er det for mobiloperatørene, mener Gartner og dette kan skape problemer for Apple her i Europa.

Apple har klokelig satset på GSM-standarden i steder for CDMA og har også støtte for Edge i mobilen.

Gartner spår et hyggelig salg i USA, men påpeker at europeiske kunder er vant til sterkt subsidierte mobiler. For å subsidiere en mobil, må mobilselskapene være sikker på å tjene inn pengene, og det gjør de nå primært med datatrafikk. Fordi iPhone mangler 3G, vil mobilselskapene derfor være skeptiske til å subsidiere iPhone, spår Gartner.

I USA har Apple inngått en ekslusiv avtale med mobiloperatøren Cingular, noe som også kan begrense salget.

Likevel tror Gartner at Apple kan nå sitt mål om å selge 10 millioner mobiler i 2008, selv om det er svært aggressivt. Apple bør derfor definitivt ikke drømme om noe mer, indikere dermed Gartner.

Gartner påpeker også at mangelen på GPS i iPhone er en stor mangel - over 60 prosent av alle mobiler som vil bli solgt i USA i år vil ha GPS, spår Gartner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.