ANALYSER

Spår nettbrett-flopp for Windows 8

- Kommer for sent og dårlig, mener analytiker.

Prototyper av nettbrett med tidlig versjon av Windows 8.
Prototyper av nettbrett med tidlig versjon av Windows 8. Bilde: Microsoft YouTube-video
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. jan. 2012 - 11:43

Nettbrettmarkedet domineres i dag av helt andre aktører enn pc-markedet. På prosessorsiden er det ARM-basert teknologi som gjelder, og på programvaresiden dominerer Apples iOS med Googles Android som den viktigste utfordreren.

Salget av nettbrett spiser utvilsomt av salget av bærbare pc-er. Samtidig er de store aktørene Microsoft og Intel fortsatt knapt tilstede i nettbrettmarkedet. I år vil selskapene forsøke å gjøre noe med dette, men ikke alle er optimistiske på deres vegne.

Dette gjelder ikke minst investeringsbanken Piper Jaffray. I et fersk notat som er delvis gjengitt av CNET News, konkluderer analytikeren Gus Richard med at ingen av de to gigantene vil utgjøre noen trussel mot dagens nettbrett-plattformer i 2012.

Microsoft kommer med en ARM-utgave av Windows 8, antagelig utpå høsten en gang.

– Vi mener dette er en stor omskriving av Windows-operativsystemet og derfor forventer vi at den vil være sen og full av feil. Vi vil ikke kunne regne med at Windows 8 vil kjøre godt på ARM-baserte maskiner, skriver Richard.

– Vi forventer at nettbrettene forblir primært ARM-baserte og vil ta markedsandeler fra pc-er. Vi tror at Qualcomm vil tjene mer på konvergensen enn Intel, men den virkelige kampen starter sannsynligvis ikke før i 2013, skriver Richard.

Intel har ennå til gode å lykkes med å komme inn på smartmobilmarkedet med selskapets Atom-prosessorer, og dagens nettbrett bygger stort sett på de samme teknologiene som dagens smartmobiler. Det er ventet at Intel i løpet av CES-konferansen, som arrangeres i Las Vegas denne uken, vil presentere produkter basert på Medfield, selskapets kommende, Atom-baserte brikkesett for smartmobiler.

– Intel vil hevde at Medfield er en betydelig produktintroduksjon for mobilmarkedet. Qualcomm regner med at Windows 8 lede ARM-prosessorer over i pc-er. Vi spår at ingen av delene vil skje i 2012, skriver Richard.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.